Költségcsökkentés, költséghatékonyság-növelés Cognos megoldásokkal

Kovács Attila, 2009. március 10. 17:21

Több mint 60 résztvevővel második Cognos konferenciáját rendezte meg március 10-én, Budapesten az IBM Magyarország.

A Cognos Cut Cost elnevezésű konferencia egyrészt az üzleti intelligencia, tervező- és kontrolling szoftver megoldásairól ismert, kanadai alapítású, ám az IBM tulajdonában álló céggel kapcsolatos aktuális információkkal foglalkozott. Másrészt arra fókuszált, hogy a megváltozott a piaci környezet, a folyamatosan változó gazdasági feltételek és a jövő sok bizonytalansága között felértékelődik az információk értéke, a trendek monitorozása, az összefüggések feltárása, a piaci várakozások több verziójú modellezése, és az újratervezési és előrejelzési ciklusok lerövidítése. Az előadók többsége arról szólt, hogyan lehet költséghatékonyabban működni, a bevételeket minél jobban megtartani, az árfolyam-ingadozások hatásait kezelni, illetve arról: a megalapozott információn alapuló döntéshozatal most kritikus a vállalatok és szervezetek számára.

A rendezvény házigazdája, Somfai Zoltán, az IBM Magyarország Cognos márkamenedzsere kérdéseimre elmondta a következőket:


Somfai nagy vonalakban említést tett az IBM 2008. évi (tegnap nyilvánosságra került) kitűnő globális pénzügyi eredményeiről. Ezek szerint az árbevétel 100 milliárd dollár fölött volt, az előző év eredményeihez mérten az adózás előtti eredmény 15, a profitmargin 17, az EPS részvényhozam 24 százalékkal növekedett. A szakember kiemelte, hogy a Kék Óriás múlt évi profitjának 90 százaléka szoftver és szolgáltatások értékesítéséből származott.