Windows képkezelő hibát javít a Microsoft frissítőcsomagja

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 11. 09:31

A Microsoft három fontos, köztük kritikus javítást is tartalmazó frissítést adott ki Windows rendszereihez, melyek közül kiemelkedik a Windows metafájlok javítása.

A Microsoft a hónap második keddjére ütemezett frissítési csomagjában a Windows operációs rendszerekre koncentrál. Az első javítás egy elméletben szinte minden felhasználót érintő kiskaput zár be. A Windows 2000, XP, Server 2003, Vista és Server 2008 rendszereket is érintő biztonsági rés kihasználásához egy rosszindulatúan megformázott képre van szükség, ennek már megtekintésétre is elegendő a rendszer felnyitására. A hiba a Windows kernel WMF és EMF (Windows Metafile és Enhanced Metafile) kezelésében található.

A második javítás a Microsoft Windows SChannel engedélyezésével kapcsolatos, ezzel visszaélve szerezhet valaki jogosultságokat. Ez a hiba csak fontos minősítésű, nem kritikus, ám a Windows 2000 óta minden Microsoft operációsrendszert érint.

A harmadik a DNS és WINS szerverek működését javítja, lehetetlenné téve, hogy teljes hálózatokat vegyenek rá egy oldalt lebénító tömeges zombitámadásban való részvételre. A vállalat ezek mellet javított a Windows Media Player jogvédett tartalmakkal kapcsolatos engedélykérési rendszerén, és kiadta rosszindulatú szoftverek eltávolítására szolgáló alkalmazás legfrissebb változatát, valamint az Office Outlook spamszűrőjének adatbázisát is frissítette. A legkönnyebben a Microsoft Update szolgáltatás segítségével letölthető csomag mérete egy átlagos PC esetében nagyjából 20 MB.