Bővít az IBM Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 12. 08:20

Új épületszárnyat nyitott székesfehérvári szolgáltató központjában az IBM; a bővítés a szolgáltatások körét is érinti majd, a beruházáshoz az IBM Data Storage Systems Kft. 500 millió forintos uniós támogatást kapott.

A magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség, az ITD Hungary szerdai közleménye szerint a vállalat a vevői igények bővülése miatt döntött a meglévő központ fejlesztése mellett.

A nemzetközi feladatokat ellátó központ bővítésével 290 új, döntő többségében magasan kvalifikált munkahely jön létre Magyarországon. Az IBM székesfehérvári fejlesztése a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében közvetlen támogatást nyert el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A vállalat székesfehérvári, a számítástechnikai szoftverrendszerek távfelügyeletével foglalkozó központja immár tízéves múltra tekint vissza. A mostani bővítés a szolgáltatások körét is érinti majd. A beruházáshoz az IBM Data Storage Systems Kft. 500 millió forintos uniós támogatást kapott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának "nemzetközi szolgáltató központok létrehozására és fejlesztésére" című kiírásából.

A közlemény szerint Magyarországon 2000 táján jelentek meg az első regionális szolgáltató központok. Eddig mintegy 50 telepedett le Magyarországon, mára már több mint 20 ezer embert foglalkoztatnak. A nagyobbak  így a most bővítő IBM is egyenként 500-1.700 munkahelyet teremtettek. A Magyarországon letelepedett szolgáltató központok zöme regionális pénzügyi, számviteli, HR és back office illetve informatikai feladatokat végző központ.

"A szolgáltató központok szerepe a jelenlegi helyzetben felerősödik, hiszen ezek a központok a vállalatcsoporton belül javítják a hatékonyságot, s így költségmegtakarítást eredményeznek. Magyarország iránt e téren továbbra is élénk az érdeklődés" - idézik Kilián Csabát, az ITD Hungary befektetési igazgatóját a közleményben.

Az ITD Hungary jelenleg hét szolgáltató típusú beruházás Magyarországra telepítésével kapcsolatban folytat tárgyalásokat, amennyiben ezek mind itt valósulnak meg, úgy 3000 új munkahely létesülhet.