Egymillió dolláros követelés egy elveszett Xboxért

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 13. 07:49

Egy 21 éves utas csomagjából a repülés során egy módosított merevlemezzel szerelt, saját filmekkel teli konzol tűnt el, a fiatalember 1 millió dollárra pereli a légitársaságot.

Jesse Maiman módosított háttértárolóval ellátott Xbox konzolja a New Haven Cincinatti járaton tűnt el. A gép módosítására a fiatalember 1000 dollár körüli összeget költött, és a merevlemezen kívül egyéb alkatrészeket is módosíttatott. A Yale egyetemen tanuló Maiman nem jogi szakra jár, a per ötlete sokkal inkább a merevlemez tartalmából ered. Az egyetemi filmes kurzusokon készített munkák hordozójaként és bemutatóeszközeként használt Xbox így valóban egyedi és pótolhatatlan felvételeket tartalmazott. A fiatalembert is ez bántja, valamint a légitársaság meglehetősen hűvös elutasítása kárigényeivel szemben.

A jelek szerint megpróbálták rutinból rendezni az ügyet, ám  Maimant ez nem elégíti ki. Az elveszett speciális hardver miatt 1700 dolláros kártérítést kér, ám az igazi tétel a szellemi tulajdon elvesztésének kárpótlása, amit nem kevesebb, mint 1 millió dollárra tesz tulajdonosa. A szakértők ugyanakkor meglehetősen szkeptikusak az ügyben. A US Airways legfeljebb 3300 dollárig hajlandó kárigény kifizetésére, és a légitársaságokról egyébként is köztudott, hogy különös tehetséget mutatnak az apróbetűs részek megszövegezése terén, hiszen ezek a jogi kitételek védik a vállalatokat az esetleges nagy összegű vagy tömeges kártérítések kifizetésétől.