Egy másféle fejvadászat: Foglyul ejtették elnöküket egy francia Sony-gyár munkásai

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 13. 18:19

Francia sajtójelentések szerint eddig példátlan esetre került sor egy helyi gyárban, a Sony France elnökét, Serge Foucher-t erővel tartották vissza az elbocsátásokról folyó tárgyalásokon.

Az Agence France-Presse hírügynökség jelentése szerint elszabadultak az indulatok Franciaországban. Az erős szakszervezetekkel rendelkező és nagy állami apparátussal működő országban a gazdasági válság már jó ideje erősen érezteti hatását, nemrég derült fény arra, hogy a szupermarketek lejárt szavatosságú élelmiszereit a lakosság a feketepiacon vásárolja fel. Ebben a közhangulatban határozta el a Sony egy videokazetták gyártásával foglalkozó üzemének bezárását. Ezzel a dél-franciaországi Pontonx-sur-l'Adour közelében található üzem 311 alkalmazottja kerül egy csapásra az utcára. A vállalat kínált kompenzációs csomagot az elbocsátottaknak, ám ők ezzel nincsenek megelégedve, és további tárgyalásokat szeretnének.

A Sony France elnöke, Serge Foucher egyeztetésekre érkezett a gyárba, majd a jelentések szerint látva a megegyezéssel nem kecsegtető helyzetet, a távozás mellett döntött. A gyár munkásai ekkor bálákkal torlaszolták el az üzem bejáratát, megegyezésre szorítva ezzel elnöküket. Ez az ügy jól mutatja az alkalmazottak kétségbeesését, amire minden okuk meg van az HD és flashmemória alapú kamerák terjedésével. Az eset példátlan az elmúlt évek uniós vállalati kultúrájában.