Jövő héten versenyre kelnek a hackerek

forrás Prim Online, 2009. március 13. 19:32

A kancellár.hu és az Eötvös Loránd Tudományegyetem második alkalommal rendezi meg 24 órás hackerversenyét, felsőoktatási intézmények hallgatói számára.

Az idei versenyen a résztvevőknek három feladatot kell megoldaniuk, amelyek az informatikai biztonság gyakran használt területeivel kapcsolatosak. A jelentkezőknek széles körben ismert algoritmusokat és kódokat kell optimalizálniuk és testre szabniuk, amelyek a kriptográfia és a biztonsági programozás mellett a hackertechnikákat is érintik. A kétfős csapatoknak egy teljes nap áll rendelkezésükre a feladatok megoldására.

A beadott programokat a bírálók futási idejük vagy a kód mérete alapján fogják értékelni. A megoldásokat futtatható formátumban kell majd leadni, úgy, hogy a futtatásra két, azonos hardverelemekkel rendelkező számítógép áll majd rendelkezésre. Az egyiken egy Windows XP, a másikon egy Ubuntu Linux fut majd. A zsűri a futási időket ezeken a számítógépeken méri, attól függően, hogy a versenyzők melyik operációs rendszerre fejlesztették a megoldásukat. A programokat egymás után háromszor futtatják le, ezek átlagos eredménye adja a végeredményt. A végső győztes az, aki a legtöbb pontszámot kapja.

A verseny díjazásaként az első csapat 150 000 Ft-ot vihet haza, és emellett tagjai részt vehetnek a kancellár.hu-nál egy 10 napos munka próbaidőn, ami szerencsés esetben féléves gyakornoki programot is jelenthet számukra. A második helyezett 100 000 Ft-os, a harmadik pedig 50 000 Ft-os díjat nyer.

A verseny helyszíne és időpontja: ELTE Déli Tömbjének Lovardája, 2009. március 20-án, pénteken 14 órától.