Letölthető a Firefox legújabb tesztverziója HTML-5 támogatással

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 14. 12:39

A Firefox 3.1b3 verziószámú böngésző a Mozilla közleménye szerint a következő változat, a 3.5 kiadása előtti utolsó tesztverzió, így igen közel áll a végeleges szoftverhez, ráadásul már rendelkezik a HTML-5 szabvány támogatásával is.

A ma kiadott Firefox 3.1b3 a vállalat legutolsó próbaváltozata az Internet Explorer 8 ellenfeleként szánt Firefox 3.5 érkezése előtt. Ebben a verzióban már szinte minden benne található, ami a megújulást jelzi. Fontos változás a mai végfelhasználói verzió (3.0.7) és az új szoftver között, hogy ez utóbbi már támogatja a HTML-5-öt, beleértve a videó- és audiótageket, valamint W3C Geolocation API, CSS 2.1, CSS 3 és SVG támogatással rendelkezik. Továbbfejlesztették a JavaScript kezelést ami a böngészők esetében létfontosságú a sebesség és a stabilitás szempontjából. Szintén a gyors oldalbeolvasáshoz módosítottak a Gecko megjelenítő motoron is. Ezekkel a változtatásokkal a Firefox jobban lépést tart a Safari 4 legutóbbi nyilvánosan elérhető bétaváltozatával.

A most kiadott Firefox verzió egyik érdekessége, hogy újfajta védett böngészőmódot kínál, ami a Microsoft Private Browsing elképzelésének ellenfele lesz. Ez a fejlesztés mindig is aggasztotta a Mozillát, hiszen a rivális Internet Explorer legfontosabb újdonsága, és lehetővé teszi a világhálón történő szörfölést a lehető legkevesebb nyom, személyes adatok kiszolgáltatása nélkül. A hasonló szolgáltatást kínáló Firefox 3.1b3 magyar nyelven is elérhető.

Firefox 3.1 béta 3 a Letöltés.com-on!