A Facebook-on küldött ki idézést a bíróság

Milkovits Gábor, 2009. március 16. 20:24

Egy új-zélandi bíróság törvényesnek fogadta el és rögtön alkalmazta is azt az eljárást, amelynek keretében ismert lakcím híján a Facebook közösségi oldalon továbbítottak valakinek egy hivatalos idézést.

Craig Axe-et azzal vádolják, hogy 240 000 amerikai dollárnak megfelelő összeget emelt le családja zöldségtermesztő vállalkozásának számlájáról, majd feltehetőleg Angliába távozott. Ottani lakcíme az új-zélandi hatóságok előtt ismeretlen, így a hivatalos idézést sem tudták hová kikézbesíteni. A károsultak ügyvédje viszont felhívta rá a bíróság figyelmét, hogy Axe működő, sorozatosan frissített profillal rendelkezik a Facebook közösségi oldalon, így az oda küldött „papírokat” minden valószínűség szerint el kell olvasnia. A bíróság pedig elfogadta az ötletet, amellyel így gyakorlatilag nemzetközi precedenst teremtett, habár állítólag volt már példa hasonlóra Ausztráliában is.

A hír újabb megerősítés lehet azok számára, akik attól tartanak, hogy a tömegkommunikáció forradalma egyúttal a magánszféra fokozatos eltűnését eredményezi; lám, még egy jó kis sikkasztás után sem lehet elbújni a bolygó másik felén. Annyi azonban most már bizonyosnak látszik, hogy a mindennapok és az üzleti élet után más területeken, például a jogalkalmazásban is idomulni kell az internet hozta változásokhoz.