Teljesen integrált adatközponti környezet a Cisco-tól

forrás Prim Online, 2009. március 18. 16:20

A Cisco bemutatta a Unified Computing System nevű új adatközponti környezetet és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat. A cég a program megvalósításához világszínvonalú partnereket választott, amelyekkel nyílt együttműködést kezdeményez a meglévő technológiák továbbfejlesztésére.

A Unified Computing architektúra lényege, hogy szabványos iparági technológiákkal egységes rendszerbe foglalja az eddig különálló erőforrásokat, azaz a szervereket, a hálózatot, a tárolóegységeket és a virtuális erőforrásokat. A Unified Computing egységes architektúrájára való áttérést a Cisco új, átfogó szolgáltatásokkal támogatja Unified Computing Services néven.

A Cisco Unified Computing System az adatközponti rendszerek iparági szabványokon alapuló új modellje. A virtualizációra is kiterjedő integrált felügyelet mellett egységes hálózatot nyújt a kiszolgálók és tárolórendszerek közti teljes adatforgalomhoz, fölöslegessé téve a többszörös kábelezést. A teljes virtualizációval a kapacitások dinamikusan, a pillanatnyi feldolgozási igények szerint oszthatók ki, ami jelentős üzleti előnyökkel és megtakarítással jár:
-    Alacsonyabb élettartamköltség: a kezdeti beruházások akár 20%-kal, a folyamatos működési költségek pedig akár 30%-kal csökkenhetnek.
-    Kevesebb rendszeradminisztráció és rugalmasabb reagálás: az alkalmazásokat napok helyett percek alatt lehet a felhasználók számára elérhetővé tenni. Az informatikusok a rendszerek napi karbantartása helyett az innovációra koncentrálhatnak.
-    Jobb méretezhetőség a komplexitás növekedése nélkül: az egész adatközpont egyetlen rendszerként kezelhető, akár egyetlen gépből, akár 320 szerverből és több ezer virtuális gépből áll.
-    Energiatakarékosság: jelentősen csökken az áramfogyasztás és a légkondicionálás költsége.
-    Kompatibilis a meglévő szabványos eszközökkel, biztosítva azok értékállóságát.

Tiszta lap az új generációs adatközpontok kialakításához


A Cisco egységes adatközponti rendszere az első tagja a gyártó adatközponti megoldásait kibővítő új termékcsaládnak. A Unified Computing System fő elemei:

-    Szerverek – A Cisco új UCS B-Series sorozatú pengeszerverei az Intel jövőben megjelenő Nehalem mikroarchitektúrájú szerverprocesszoraira (az Intel Xeon CPU-k következő generációjára) épülnek. Ezek kiterjesztett memóriakezeléssel javítják a nagy adatmennyiségeket kezelő alkalmazások teljesítményét, és jelentősen növelik az egy szerveren futtatható virtuális gépek számát.

-    Hálózat – A Cisco Unified Computing System a rendszer összes erőforrását egységes, 10 Gbit/s sebességű, alacsony késleltetésű, veszteségmentes átvitelt biztosító, Ethernet-alapú adatközponti hálózattal kapcsolja össze. Ezzel kiváltja a jelenleg használt három különálló hálózatot: a helyi hálózatot (LAN), a tárolóhálózatot (SAN) és a nagysebességű szerverkapcsolatokat (HPC-hálózat). Így sokkal kevesebb hálózati kártyára, kapcsolóra és kábelre van szükség, ráadásul a hűtési igény és az áramfogyasztás is csökken, tehát jóval gazdaságosabb az adatközpont kiépítése és üzemeltetése.

1. Virtualizáció
– Az egységes adatközponti rendszer révén a virtualizáció előnyei teljes mértékben kihasználhatók, jelentősen javítva a virtuális környezetek kezelhetőségét, méretezhetőségét és teljesítményét. A Cisco biztonsági megoldásai, a biztonsági szabályok érvényesítése és a diagnosztikai funkciók a dinamikusan kialakított virtuális környezetekre is kiterjeszthetők, így a rendszerek átkonfigurálása esetén is fennmarad az átfogó biztonság.

2. Tárolóelérés
– Az új környezet a tárolóhálózatok (SAN) és a hálózati tárolórendszerek (NAS) elérését is a speciális adatközponti hálózattal valósítja meg, amellyel a tárolóeszközök Ethernet, Fibre Channel, Fibre Channel over Ethernet és iSCSI protokollal egyaránt elérhetők. Az ügyfelek tehát szabadon használhatják meglévő eszközeiket és választhatnak a technológiák közül. Emellett a rendszergazdák előre definiált tároló-elérési szabályokkal előírhatják, hogyan kapcsolódhatnak az egyes rendszerek a tároló-erőforrásokhoz. Ez egyszerűsíti a tárolófelügyeletet, és időt takarít meg az IT-személyzet számára.


3. Felügyelet
– Az összes komponens beépített felügyeleti szolgáltatásokkal teszi lehetővé a teljes megoldás egyetlen rendszerként való felügyeletét a Cisco UCS Manager keretében. A UCS Manager egy könnyen kezelhető grafikus felület mellett parancssoros felületet és kiterjedt API-t biztosít az összes rendszerkonfigurációs és üzemeltetési művelethez. A szakemberek az egyes alkalmazásokhoz közösen kidolgozott szolgáltatásprofilokat definiálhatnak, ezzel automatizálhatják a dinamikus erőforrás-kiosztást.


4. Energiatakarékosság
– A Cisco Unified Computing System energiatakarékos működést tesz lehetővé. A jelenlegi szerverrendszerekhez képest feleannyi komponenst és kevesebb kábelezést igényel, alacsonyabb áramfogyasztással és hűtési követelményekkel.

Egységes adatközponti szolgáltatások


-    A Cisco Unified Computing Services néven egy adatközponti szolgáltatáscsomagot is bejelentett az új architektúra műszaki és gazdasági előnyeinek kihasználására.
-    A eddigi, partnerekkel közösen kínált adatközponti megoldásait kiegészítő új szolgáltatások átfogó támogatást kínálnak az ügyfeleknek az architektúra kialakításától és megtervezésétől a migráción át az üzemeltetésig és a távfelügyeletig.

Nyílt partnerhálózat
– A Cisco és más vezető cégek összefogásával egy nyílt partnerhálózat jött létre, melynek célja a technológiai innováció erősítése, egy átfogóbb szolgáltatáskínálat kialakítása és a Unified Computing piaci terjedésének felgyorsítása. További tájékoztatás a partnerekről itt olvasható.

A Cisco Unified Computing System és a kapcsolódó szolgáltatások 2009 második negyedévétől lesznek elérhetők az ügyfelek számára.