Bárki részt vehet a gyermekrák gyógyszerének kutatásában

forrás Prim Online, 2009. március 19. 19:30

Szomorú tény, hogy a rák a gyermekhalálozás egyik leggyakoribb kiváltó oka. Az IBM, a japán Chiba rákkutatóközpont és a Chibai Egyetem közösen indított projektet a neuroblasztóma – a gyermekek körében leggyakoribb daganatos megbetegedés – gyógyszeres kezelésének kidolgozására.

A projekt a World Community Grid (Globális Közösségi Hálózat) elnevezésű önkéntes kezdeményezés segítségével valósul meg. A World Community Grid olyan felhasználóktól nyeri a számítási kapacitást, akik az éppen használaton kívüli, de bekapcsolt számítógépüket önkéntesen felajánlják erre a célra. Ezeknek a gépeknek az ereje a világhálón összeadódva egy virtuális szuperkomputert hoz létre, amelynek kapacitása a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeivel vetekszik.

„Saját informatikai erőforrásainkat használva körülbelül 100 évig tartana a kutatás folyamata, de a világ egyik legnagyobb szuperszámítógépétől azt várjuk, hogy segítségével két éven belül befejezhetjük a projektet és megkezdhetjük a laboratóriumi kísérleteket” – nyilatkozta Dr. Akira Nakagawara, a kutatás vezetője.

A neuroblasztóma oka ismeretlen, de az orvosok nagy része úgy gondolja, hogy a szimpatikus idegdúcok és a mellékvese normál fejlődése során előforduló véletlenszerű sejtburjánzás játszhat közre kialakulásában. Leggyakrabban a gyerekek életének első két évében jelentkezik. A betegség kiújulási kockázata nagy, a túlélési arány 40 százalék alatti.