Microsoft Stellarium égnéző a böngészőből

Milkovits Gábor, 2009. március 22. 12:20

A Microsoft böngészőből elérhető, online változatban is letölthetővé tette Stellarium csillagnéző alkalmazásának legújabb verzióját, amely változatlanul a felhasználók rendelkezésére bocsátja a gépre telepített szoftver legfontosabb funkcióit.

A Stellarium-ot a Microsoft még tavaly adta ki, mintegy válaszul a Google Earth Sky Mode virtuális planetárium alkalmazásra. Az eredeti szoftvert telepíteni kellett a számítógépre, a Microsoft azonban hallgatva az idők szavára most egy böngészőből navigálható online verziót is kiadott, amihez nincs szükség a PC-re telepített kliensre. A webes változat igyekszik a lehető legtöbbet megőrizni az eredeti tulajdonságaiból, így leginkább csak a 3D megjelenítés és egyes nagyfelbontású beállítások azok, amelyek nem érhetőek el ily módon. Lehet viszont ugyanúgy virtuálisan barangolni a galaxisban, az egér görgetőjével zoom-olni, a bal egérfüllel megragadni és jelképesen kifordítani sarkaiból az univerzumot, illetve múltbéli konstellációkat megjeleníteni az időpont megadásával.

További igen hasznos funkciója a programnak, hogy előzetesen beállított, csillagászok vagy amatőrök által kidolgozott virtuális űrtúrák is tehetők általa. A felületen emellett kicsinyített ikonok formájában láthatóak az univerzum adott részének érdekesebb objektumai, amelyekre rákattintva részletesebb képet kaphatunk róluk. A Microsoft az ilyen szoftverekkel egyébként két legyet is üthet egy csapásra, mivel a Stellarium természetesen nem flash-alapú program, hanem csak a Silverlighttal működik. A hasznos és érdekes webes alkalmazás letölthető a Letöltés.com-ról.