Jelentősen mérséklődhetnek a nemzetközi SMS-tarifák

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 25. 09:02

Megállapodtak az Európai Unió tagországait és az Európai Parlamentet képviselő tárgyalócsoportok kedden abban, hogy jelentősen csökkentik a több országot érintő SMS-küldés díját és az úgynevezett adatroaming, azaz mobiltelefonos internetezés nagykereskedelmi díját.

Az Európai Bizottság tavalyi javaslata nyomán született megállapodás szerint az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak - várhatóan július elsejétől - a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerülhet majd egy SMS küldése.

Kiterjesztik a külföldi telefonhívások és fogadások tarifáinak csökkentéséről szóló rendelkezést is 2012-ig. A már eddig 60 százalékkal mérsékelt hívásdíjak a mostani 46-ról 2011 júliusától 35 centre, a fogadásoké a jelenlegi 22-ről 11 centre csökkennek.

Kötelezően bevezetik emellett a másodpercenkénti számlázást is.

A mobiltelefonos adatátvitel nagykereskedelmi ára júliustól egy euróra, 2011 nyarától 50 centre csökken.

A megállapodást az Európai Parlament jövő hónapra tervezett szavazása után szentesítik véglegesen.

"37 millió európai turista és 110 millió utazó üzletember várja, hogy a határok nélküli szabad piac végre a telefonszámlájára is jó hatással legyen" - érvelt Viviane Reading, a médiáért felelős biztos a bizottsági javaslatot tavaly bejelentve.