Kína a világ legnagyobb internetes vírusgyártója

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 26. 09:05

Igazi internetes vírusáradat indult meg az utóbbi időben Kínából. Míg az ázsiai ország gazdaságát megsínyli a gazdasági válság, addig az ország IT szakemberei a cyber-bűnözés eszközéhez nyúlnak egy Pekingben élő biztonsági szakember szerint.

"Kína most már nem csak a világ ipari termelésének nagy részét szolgáltatja, hanem a világ "vírusiparát" is " - hangsúlyozta a Vej Csao, a Knownsec nevű, pekingi központú, számítógépes biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég vezérigazgatója. - A tőzsdéken rengeteg kínai veszített nagy pénzösszegeket, ezért cyber-bűnözéssel foglalkoznak, mivel az sokkal jövedelmezőbb - idézte Csaót a Yahoo hírportálja.

A kínai hackerek leginkább azzal a módszerrel dolgoznak, hogy megpróbálják a különböző szoftverek gyengeségeit felderíteni, aztán eladják az alvilágnak, amely ezeket a titkokat a trójai típusú "beépülő" vírusok és a kódszavakat eltulajdonító egyéb férgek gyártására használja fel az interneten keresztül.

Csao cége szinte szélmalomharcot folytat a vírusokat terjesztő kínai cyber-bűnözőkkel szemben: egy friss támadás nyomán készített kimutatásuk szerint mintegy 4 millió fertőzött gépet találtak. Kínában egyébként 250 millió számítógépes felhasználó van, így a hackereknek igazából nem is feltétlen kellene átlépniük az országhatárokat, de persze azért megteszik. Kedvenc célpontjaik között az Adobe Flasht és a RealPlayert kell megemlíteni, ám a Xunlei, QQ és UUSee nevű helyi programokat sem kímélték. A Microsoft Internet Explorerben is sikerült az élelmes kínai hackereknek egy biztonsági rést felfedezni, ám ez a hír még időben kiszivárgott az országból, a redmondi cég azonnal javította a hibát, mielőtt még kihasználhatták volna az internetes bűnözők.

"Nálunk rendkívül népszerűek a Microsoft szoftverei helyett használatosak, viszont ezek kevésbé biztonságosak az amerikaiak által kifejlesztetteknél" - mondta Wayne Huang, az Armorize nevű internetes biztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatója. Ráadásul a kis kínai cégek közel sem fognak olyan gyorsan és hatékonyan reagálni, mint ahogy az a Microsoft Internet Explorer esetében megtörtént.

Huang is egyetért azzal, hogy a gazdasági válság miatt egyre virágzik az internetes bűnözés. "Azok az internetes szakemberek, akik korábban azzal foglalkoztak, hogy a felfedezett biztonsági réseket továbbították a központba, most inkább eladják az alvilágnak, mert így lényegesen több pénzt tudnak keresni" - mondta a vezérigazgató.