Mobilinnováció: továbbra is sikeres MIK-aktivitás

Kovács Attila, 2009. március 27. 11:11

A jövő vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs technológiáinak kutatásával és fejlesztésével foglalkozó Mobil Innovációs Központ (MIK) 2009. március 26-i workshopja a legutóbbi programévben elért szakmai-tudományos eredmények bemutatására szorítkozott. Az MTA székházában mintegy száz résztvevővel megtartott eseményen kilenc integrált projekt eredményeiről tartottak előadást, több eredményt helyben megtartott demonstrációkkal is igazoltak.

A bemutatott témák cím szerint a következők voltak:


Köszöntőjében Pap László, a MIK elnöke utalt az eddig elért k+f eredményekre, amelyeket 14 know-how; 2 szabadalom; 199 nemzetközi és 47 hazai tudományos publikáció; 12 diplomamunka és 3 doktori disszertáció jellemez. A jövőképről szólva, kiemelte, hogy tervezik egy úgynevezett egyesített innovációs központ létrehozását a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán; illetve a MIK saját önálló vállalkozását is létre kívánják hozni.

Bevezető előadást "Az NKTH pályázati stratégiája - Ötlettől a piacig" címmel Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke tartott.(A MIK projekt újabb programéve is az NKTH támogatásával valósult meg). Az előadásban említett néhány adat: Magyarország a GDP 1 százalékát fordítja kutatásra-fejlestésre-innovációra. Ez jelenleg évi 250-290 milliárd forintot jelent. Az "Ötlettől a piacig" elnevezésű NKTH projekt keretében többek között a Nemzeti Tudásközpont Programot hirdetik meg, amelynek során, pályázati elbírálást követően 7-10 központ kaphat támogatást. Az új pályázatokat rövidesen kiírják. Szintén a projekt keretében alkalmazás-orientált pályázatokat várnak a Nemzetközi Technológia Programban, amelyben idén a felülről irányított (top-down) megközelítést követik. A stratégiai kutatások támogatására rendelkezésre álló 18 milliárd forint elosztására kiírt pályázatok március közepén zárultak, várhatóan mintegy 35-40 pályázatot tud az NKTH támogatni. A Vállalkozó Magyarország Programban főleg a kkv-k támogatására, az ottani k+f munkaerő megőrzésére mintegy1600 millió forint áll idén pályázati úton rendelkezésre. Az Együttműködő Magyarország Programban pedig magyar kutatók, kutatóhelyek nemzetközi k+f-be való bekapcsolását segíti a hivatal.