Belefér az internet egy dobozba?

forrás Prim Online, 2009. március 28. 13:06

A héten a Sun és az Internet Archive bemutatták közös "időgép"-üket. A Sun moduláris adatközpontjában (Blackbox) elhelyezett gépek az internet pillanatfelvételeit tárolják egészen 1996-ra visszamenőleg. Az Internet Archive azzal a céllal jött létre 1996-ban, hogy az utókor számára megörökítse a világhálón elhelyezett tartalmakat.

2008 végén a rendszerben tárolt adatamennyiség már meghaladta a 3 petabyteot, és másodpercenként 500 lekérdezés érkezik hozzá. A jövőben havi 100TB adatbővüléssel számolnak, ami egy pillanatfelvételnyi adatnak, körülbelül 4 milliárd weboldalnak felel meg. Valószínűleg nem igaz az egyik XXI. századi mondás - "Letöltöttem az internetet. Felnőtt tartalmak nélkül ráfért egy DVD-re". Talán úgy át lehet fogalmazni, hogy ráfért kettő Thumperre. Bár ki tudja, hogy mennyi 18+ tartalmat tárol a rendszer...

Az időgép a Sun Open Storage tárolórendszer családját használja (mint például az X4500 - kódnevén Thumper), Solarissal és ZFS-el. A 4RU-ban 48 TB tárolókapacitást biztosító tárolószerverből összesen 60 db van a konténerben.A Blackbox konténerének köszönhetően egyedülállóan kis területen tud hatalmas mennyiségű adatot tárolni. A berendezésnek a Sun ad otthont Santa Claraban, és biztosítja a konténer számára szükséges hidegvíz, áram és hálózati csatlakozásokat, valamint a távoli felügyeletet.
Mivel a rendszer egy szabványos konténerben kialakított adatközpontban kap helyet, elviekben bármikor áthelyezhető egy másik terültre. Csak nehogy ellopják az internetet... A Blackbox megküzd a földrengésekkel is (Kaliforniában erre azért szükség van...). Az Internet Archive segítségével azt is megnézhetjük, hogy miként nézett ki a sun.hu több mint 12 évvel ezelőtt, és kik voltak a munkatársak.