Virtuális Armageddon április elsején

Genda Csongor Zoltán, 2009. március 30. 08:22

Biztonsági szakértők azt feltételezik, hogy a hírhedt Conficker nevű féreg április elsején hamvaiból feléled, és megkezdi kártékony aktivitását, veszélyeztetve ezáltal az egész internetes közösséget.

A dátum hallatán azt is gondolhatnánk, hogy csupán egy egyszerű áprilisi tréfáról van szó, de bár csak így volna... A helyzet igencsak komolynak tűnik, ugyanis több biztonságspecialista is jelezte, hogy a féreg kódjának a visszafejtése után megállapították, hogy a Conficker két nap múlva új parancsokat fog kapni alkotóitól, és támadásba lendül. A hackerek cselekvési terve nem ismeretes, a szakemberek csupán találgatni tudnak a rombolás mértékét és jellegét illetően. Egyesek spamáradatra számítanak, mások tömeges adatrablást vizionálnak, megint mások megírták egy valódi online Armageddon forgatókönyvét, melyben a Conficker játssza a könyörtelen pusztító szerepét, a virtuális világot pedig csupán egy védtelen erődként mutatják be, melynek meggyengült falait pillanatok alatt porrá zúzza a felbőszült vírus.

S ha a fentebbi leírás egyeseknek tulságosan látomásszerűnek tűnik, akkor egyszerűbben fogalmazva elmondhatjuk, hogy az egész globális internetes infrastruktúra elleni végzetes rajtaütés lehetőségét sem zárják ki a biztonságspecialisták.

Hogy pontosan mi fog történni április elsején, azt nem tudhatjuk, a károk csökkentése érdekében azonban a McAfee minden internetezőnek azt ajánlja, hogy szerezzenek be egy hiteles és megbízható védelmi szoftvert, és azzal szkenneljék le számítógépeiket.

Olvasóink a Letöltés.com-ról letölthetik a BitDefender Conficker-eltávolító szoftverét.