Megállapodtak az EU-intézmények az uniós távközlési reformokról

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 1. 08:49

Megállapodtak az Európai Unió központi intézményei a távközlési ágazat reformjáról, amelynek célja a verseny növelése, a fogyasztók jobb és olcsóbb kiszolgálása - közölték uniós források kedden.

Az egyezséget követően - várhatóan még tavasszal - az Európai Parlament végszavazással tehet pontot a folyamat végére.

Megerősítette a megállapodást az Európai Bizottság szóvivője is. Martin Selmayr hozzátette, hogy közösen kidolgozott, de még végső jóváhagyás előtt álló szövegről van szó.

A távközlési reform a jelenlegi összetételű Európai Bizottság és az Európai Parlament egyik legjelentősebb utolsó munkája.

A megállapodás szerint a reform részeként létrejön egy uniós felügyelőtestület, amely a nemzeti hatóságok közti együttműködést irányítja, és többségi szavazással döntéseket is hozhat, ugyanakkor az Európai Bizottság eredeti elképzelésével szemben nem tekinthető államok fölötti szuperhatóságnak.

Viviane Reding EU-biztos szerette volna kiterjeszteni a brüsszeli bizottság vétójogát is. Ezt a mostani megállapodás nem teszi lehetővé, de kimondja, hogy a bizottság és az új testület véleményét figyelembe kell venni az érintett döntéseknél.

Lehetővé teszi az EU várhatóan azt is, hogy nemzeti döntéssel - a verseny növelése érdekében - szükség esetén leválasszák a nagy távközlési szolgáltatók tevékenységéről a kiskereskedelmi forgalmat.

A reform nyomán tovább növekednek a fogyasztók jogai is. Növeli emellett a csomag az internethez való hozzáférés és az internethasználat szabadságának garanciáit.