Bezár a Wikia Search kereső

Milkovits Gábor, 2009. április 1. 18:01

Jimmy Wales, a népszerű Wikipédia online enciklopédia mögött álló Wikia nevű cég vezetője bejelentette, hogy a gazdasági válság miatt kénytelen felszámolni egy másik izgalmas kezdeményezését, a Wikia Search internetes keresőt.

A Wikia Search fő megkülönböztető sajátossága a többi keresőprogrammal szemben az, hogy a Wikipédiához hasonlóan itt is kulcsfontosságú a felhasználók közreműködése; ebben az esetben ők értékelhetik és szűrhetik a találatokat. Fontos különbség viszont a Wikipédiával összehasonlítva, hogy a kereső nem non-profit vállalkozásként született, hanem a reklámbevételeknek kellett volna eltartaniuk. Wales szerint azonban a program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amiért szerinte elsősorban a gazdasági válság a felelős.

Wales azt is elmondta a BBC-nek, hogy a jövőben sikeresebb új vállalkozására, a Wikia közösségi oldalakra szeretné összpontosítani erőfeszítéseit. A Wikia ennek keretében ingyenes, wiki-nek nevezett nyílt forráskódú szoftvereszközöket bocsát ki közösségi oldalak fejlesztéséhez úgy, hogy a fejlesztők ezek segítségével ingyenesen alakíthatják ki közösségi oldalaikat, csupán egy linket kell beépíteniük, amely a magát hirdetésekből fenntartó Wikia.com oldalára vezet. A közösségi oldalak üzemeltetőinek ugyanakkor saját reklámbevételeiken nem kell osztozniuk a Wikia-val, és a web-hosting szolgáltatást is ingyen kapják. A Wikia internetes közösség jelenleg az ötödik leggyorsabb ütemben gyarapodó online közösség Amerikában.