Android rendszerű netbookokat tervez a HP?

Milkovits Gábor, 2009. április 1. 19:08

A Wall Street Journal (WSJ) értesülése szerint a Hewlett-Packard a Google Android operációs rendszerével ellátott minilaptopok forgalmazásán gondolkodik, ami az eddigi spekulációk után tulajdonképpen nem is lenne olyan nagy meglepetés.

A WSJ szerint Satjiv Chahil, a HP PC-üzletágért felelős alelnöke a lap kérdésére megerősítette, hogy foglalkoznak az Android operációs rendszer tanulmányozásával a kommunikációs és a számítógépes alkalmazás szemszögéből egyaránt. Arról azonban, hogy ténylegesen milyen netbookokban és mikor képzelnek el Android szoftvert, Chalil egyelőre nem beszélt. Mindeddig a PC-gyártók közül csak az Asus tett hasonló kijelentést, ám konkrét terveket ők sem ismertettek.

Szakértők régóta mondják, hogy a Linux-alapú, nyílt forráskódú, okostelefonokhoz kifejlesztett szoftver alkalmas lenne kisteljesítményű netbookokon történő használatra is, az első erre vonatkozó, valóban komoly hír azonban csak idén februárban látott napvilágot. Akkor jelentette ugyanis be a Freescale Semiconductor, hogy az általuk kifejlesztett i.MX51 ARM architektúrás processzort olyan netbookokba szánják, amelyeken az ő csipjükre épülve a Google Android operációs rendszere fut.

Glen Burchers, a Freescale globális marketingigazgatója akkor úgy nyilatkozott, hogy az ő lapkájuk a kisebb és egyszerűbb minilaptopoknál igenis labdába rúghat az Intel Atommal szemben, előnye pedig, hogy egy ARM-alapú rendszer nagyjából kétszer annyi ideig tud üzemelni ugyanolyan akkuval, mint egy Atom CPU-s netbook.