Egymilliószor töltötték le a Skype-ot az iPhone-ra

Milkovits Gábor, 2009. április 6. 07:58

A Skype adatai szerint a március 31-ei megjelenés óta egymillió felhasználó töltötte le iPhone mobiljára a VoIP kliensnek a készülékre kifejlesztett verzióját.

Az igen magas szám azt jelenti, hogy átlagban másodpercenként hat szoftvert töltöttek le, ami valószínűleg még a Skype esetében is rekordnak számít. A kiemelkedő sikert ráadásul úgy tudták elérni, hogy Amerikában hivatalosan is csak a WiFi-n keresztül használható a VoIP internet-telefonos kliens, a mobil 3G hálózatokon nem, ez pedig nagymértékben behatárolja területi alkalmazhatóságát. A 3G-vel egyébként Európában is gondok vannak, a T-Mobile Deutschland ugyanis szintén letiltotta hálózatáról az iPhone-os Skype hívásokat, állítólag a túlterhelés elkerülése érdekében.

Az interneten persze szinte azonnal napvilágot láttak olyan módszerek, amelyekkel mégiscsak lehet használni a Skype-ot a mobil 3G hálózatokon. Más készülékeknél ugyanis egyelőre a legtöbb szolgáltató nem blokkolja az internet-alapú telefonálást, vagyis elég az iPhone-t kártyafüggetleníteni, és a rendszerek máris feloldják a tiltást, mivel nem érzékelik, hogy milyen típusú készülékről használják a Skype-ot. A dolog hátránya persze az, hogy az illegálisan kártyafüggetlenné tett iPhone-on a hivatalos szoftverek túlnyomó többsége nem futtatható.