A franciák elutasították a letöltőket büntető törvénytervezetet

Milkovits Gábor, 2009. április 14. 07:53

A Francia Nemzetgyűlés visszadobta a kormánynak azt a törvénytervezetet, amely az internetről való letiltással sújtotta volna azokat, akik legalább háromszor jogdíjfizetés nélkül szerzői jogok hatálya alá eső tartalmakat töltenek le a világhálóról.

A tervezetet Nicolas Sarkozy elnök a lemezkiadók és a filmipar hathatós támogatásával személyesen préselte át a francia kormányon és a szenátuson, a végleges döntést meghozó nemzetgyűlésben azonban végül elbukott. A törvény értelmében először figyelmeztető e-mailt, második alkalommal pedig levelet küldtek volna az illegális fájlcserélőknek. Harmadszorra viszont már szigorúan lesújtottak volna, egy évre megtagadva az internet-hozzáférést az illetőtől, ráadásul a díjat ennek ellenére továbbra is fizetnie kellett volna. A terv enyhén szólva is aggályos volt, de nemcsak emiatt. Ellenzéki képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy hackerek könnyűszerrel használhatják gyanútlan állampolgárok számítógépeit saját adatforgalom bonyolítására, ebben az esetben pedig igen bonyolult lenne megtalálni a valódi fájlcserélőket.

A tervezetet benyújtó miniszterek a parlamenti elutasítást követően azt nyilatkozták, hogy néhány hét múlva kisebb módosításokkal ismét szavazásra bocsátják a tervezetet. Egy szintén uniós tagállamban, Svédországban nemrégiben szigorították meg a fájlcserét szabályozó törvényt, aminek hatására rögtön több tíz százalékkal csökkent az internetforgalom az országban.