Jelentősen nőtt a káros számítógépprogramok száma

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 17. 11:05

Tavaly 1500-szor annyi malware (káros számítógépprogram) jelent meg naponta az interneten, mint 2000-ben - ismertette a KPMG globális felmérésének eredményeit Gaidosch Tamás, a KPMG Tanácsadó Kft. IT-tanácsadási részlegének partnere csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A szakember elmondta: a malware-k száma 2006 óta ugrott meg jelentősen, azokból jelenleg már több van, mint legitim alkalmazásokból, a Symantec nyilvántartása alapján. Míg 2000-ben naponta öt új malware próbálta megfertőzni a számítógépek rendszereit, addig tavaly már napi 7500 új programmal kellett megküzdeniük a vírusirtóknak.

Gaidosch Tamás rámutatott: a vállalatok a megszorítások miatt jelentősen visszavesznek az információbiztonság megteremtésére fordított kiadásaikból, így a rosszindulatú programok egyre több esetben tudnak kárt okozni. Sok társaság még az alapvető védelmi intézkedéseket sem hozza meg, így a legtöbb sikeres támadás alapszintű hibákat használ ki.

A felmérés alapján a KPMG partnere kiemelte: a cyber-bűnözők egyre kifinomultabb technikájú malware programokat hoznak létre amellett, hogy az évek során jelentősen lecsökkent az a tudásszint is, amely szükséges ezen programok megvalósításához. Jelenleg két trend megy végbe az internetes bűnözésben: az infrastruktúráról a kockázat az alkalmazásokra kerül át, valamint a rosszindulatú programok a vállalati rendszerek helyett az ügyfeleket támadják inkább.

A malware-k készítői egyre inkább az adott szervezetre szabják a támadást, felhasználva annak weboldalát, vagy olyan személyes információkat, amelyek az interneten megtalálhatóak. Ezen kívül a
válság miatt elbocsátott munkavállalók is egyre gyakrabban használják fel korábbi munkahelyük adatbázisait, információit más helyen, vagy éppen korábbi vállalatuk ellen.