Büntethetővé tenné az e-mail címekkel való kereskedelmet az adatvédelmi biztos

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 17. 11:30

Büntethetővé tenné az e-mail címekkel való kereskedelmet az adatvédelmi biztos, aki ennek érdekében kezdeményezte a büntető törvénykönyv módosítását - tájékoztatta az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-t.

Számos panasz érkezett az adatvédelmi ombudsmanhoz a kéretlen elektronikus levelekkel, "az úgynevezett spamekkel érkező jogtalan adatbázisokat értékesítő ajánlattételek miatt" - olvasható az
MTI-hez eljuttatott közleményben.

Több panaszos sérelmezte beadványában, hogy internetes postafiókjában olyan kéretlen üzenetekre bukkan, amelyekben e-mail címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat kínálnak megvételre a küldők.

Jóri András megállapította: már maga a megkeresés, a tulajdonképpeni ajánlattétel is többnyire jogsértő módon történik. A hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Emellett a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák. Ezek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak, illetve ilyen célú felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulásának hiányában - olvasható.

Az ombudsman szerint a személyes adatokkal való ilyen kereskedelem súlyosan sérti nemcsak a személyes adatok védelméhez való jogot, hanem beavatkozást jelent az egyének magánéletébe.

Jóri András ezért a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte. Javaslata alapján akkor is büntethető lesz a személyes adatokkal való visszaélés, ha azt üzletszerűen vagy jogtalan haszonszerzés céljából követik el - olvasható.

A közlés szerint a hatályos törvények szerint a személyes adatokkal való visszaélés csak akkor büntethető, ha jelentős érdeksérelemmel jár, illetve egyéb körülményekkel társul.