Letölthető az Ubuntu 9.04 RC

Genda Csongor Zoltán, 2009. április 17. 17:02

Az Ubuntu-fejlesztők, betartva az előre meghatározott menetrendet, elérhetővé tették az operációs rendszer 9.04-es verziójának a Release Candidate változatát.

Érdemes megemlíteni, hogy ez az egyetlen RC, amit közzétesz a Canonical, ezt már a végleges verzió fogja követni. Az Ubuntu 9.04 az aktualizált szoftverek mellett (Kernel 2.6.28.8, X-Server 1.6, Gnome 2.26, KDE 4.2.1, OpenOffice 3.0.1) számos egyéb újdonságot tartogat még a felhasználók számára, a legfontosabb újításokként azonban a bootolásnál érezhető mintegy 30%-os sebességnövekedést és az Ext4 kiterjesztésű állományok támogatását emelhetjük ki.

A értesítési funkciókon is változtattak a fejlesztők, így átdolgozták a jobb felső sarokban lévő figyelmeztető rendszert és a frissítéseket jelző részt is. A felhasználók mostantól napi rendszerességgel kapnak információt a kritikus javításokról, az általános Update-ekre pedig hetente egyszer hívja fel a figyelmet az operácis rendszer. További hasznos funkciónak számít még a Cloud-computing szervereken való támogatása is, továbbá az új e-mail szerverek létrehozása is könnyebbé vált. Az Ubuntu 9.04 ugyan támogatja az Ext4 kiterjesztést, a fejlesztők azonban nem javasolják annak használatát, ugyanis az ezt lehetővé tévő modul még nincs kiforrott állapotában. Az operációs rendszer Release Candidate verzióját a következő oldalról tölthetik le az érdeklődők.