A Toshiba a vártnál kisebb veszteséget szenvedett el a lezárult pénzügyi évben

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 20. 09:10

A Toshiba japán elektronikai konszern a vártnál kisebb működési veszteséget szenvedett el az év első negyedében a flash memóriakártyák árának stabilizálódása miatt. Ugyanakkor a - Samsung után - a világ második legnagyobb NAND-tipusú flash memóriakártya gyártója lefelé módosította adózott eredmény előrejelzését a memóriakártyák iránti kereslet visszaesése miatt.

A vállalat egyidejűleg bejelentette, hogy 2010 márciusáig megválik 3900 időszaki dolgozójától.

A Toshiba a márciussal zárult pénzügyi évben 250 milliárd jenes (3,52 milliárd euró) működési veszteségre számít, a korábban előre jelzett 280 milliárd jennel szemben a mobiltelefonokban és a hordozható zenei lejátszókban használatos NAND-memóriák vártnál kedvezőbb forgalma miatt.  A szakértők 283 milliárd jenes működési veszteséget várnak.

A konszern adózott eredménye viszont a múlt hónapban zárult pénzügyi évben várhatóan 25 százalékkal 350 milliárd jenre esik, mivel 85 milliárd jenes adóhátralékot kellett kiegyenlítenie. Az elemzők 269 milliárd jenes eredményt vártak.

A Toshiba részvények a vártnál kisebb veszteség bejelentésére 4,4 százalékkal, az 1,7 százalékkal javuló Nikkei indexet meghaladóan emelkedtek.