Az Oracle vásárolta fel a Sunt

forrás Prim Online, 2009. április 20. 15:32

Az Oracle megvásárolja a Sun Microsystems Inc. vállalatot 7,4 milliárd dollárra becsült készpénzes tranzakció keretében, miután az IBM elállt vásárlási szándékától. A Sun igazgatótanácsa áldását adta a tranzakcióra, az Oracle szerint az üzlet a nyár folyamán lezárásra kerülhet.

A kaliforniai Redwood Shoresben székelő Oracle 9,50 dolláros részvény árfolyamon vásárolja meg a szoftverfejlesztő óriásvállalatot, ami 42 százalékos felárat jelent a részvény múlt pénteki 6,69 dolláros záróárfolyamához képest. A Sun forgóeszközei és adósságának leszámításával a tranzakció értéke 5,6 milliárd dollárra tehető.

Az IBM 9,40 dolláros árfolyamot ajánlott a Sun részvényeiért, de a tárgyalások a hónap elején kudarcba fulladtak. A Sun kevesellte az árat és megvonta az IBM kizárólagos ajánlattételi jogát, mire az visszalépett vásárlási szándékától.

A kaliforniai Santa Clara városban székelő Sun a számítások szerint 1,5 milliárd dollárral növeli az Oracle konszolidált nyereségét az első évben, majd több mint kétmilliárd dollárral a második évben.

A webes és mobil alkalmazások kifejlesztésére használt Java programozási nyelv szerzőjeként ismert Sun nagy veszteségei ellenére is vonakodott feladni függetlenségét. Hatalmas értékesítési árbevétele ellenére - ez az elmúlt négy negyedben 13,3 milliárd dollár volt - a vállalat képtelennek bizonyult tartós eredmény felmutatására és összességében 1,9 milliárd dollárt veszített az elmúlt 12 hónap alatt.

Elemzők kételkedtek abban, hogy a vállalat képes lenne megállni a saját lábán és nem tartották azt sem valószínűnek, hogy újabb vevő jelentkezne az IBM visszalépését követően. Az IBM-mel folytatott tárgyalások versenyjogi aggályokat is felvetettek, mivel a két cég együttesen 52 százalékát felügyelte volna a 3,1 milliárd dolláros mágnesszalagos adattároló piacnak. Az Oracle és a Sun tevékenysége között kevesebb az átfedés: az Oracle fő tevékenysége az adatbázis-kezelő szoftverek fejlesztése, a Sun Solaris operációs rendszere pedig a legfőbb üzemeltetési platformja az adatbázis-kezelő szoftvereknek.

A Sun-IBM egyesülés április elején sikertelenül zárult, így a vállalatnak új befektető után kellett néznie. Az akkori találgatások a Ciscót vagy esetleg a Hewlett-Packardot jelölték meg lehetséges partnerként.