Elektronikusan kell beküldeni a cégbeszámolókat májustól

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 22. 10:32

A cégek csak elektronikusan nyújthatják be beszámolóikat a cégbíróságnak májustól. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerint ez jelentős egyszerűsítés, s a felhasználók az eddiginél gyorsabban, ingyen juthatnak majd hozzá az adatokhoz.

A cégek eddig választhattak, hogy papíralapon vagy elektronikusan nyújtják be beszámolóikat, május 1-jétől azonban már csak elektronikusan, az adóbevallásokhoz hasonlóan, az ügyfélkapun keresztül lehet beküldeni a cégbíróságnak a számviteli törvény szerinti beszámolókat.

Gadó Gábor, az IRM szakállamtitkára az MTI-nek elmondta: a cégek 90 százaléka az előbbi mellett döntött, abban bízva, hogy így hónapok alatt derül ki a késedelem. Az elektronikus benyújtás révén azonban hamarabb kiderül majd az adóhatóság és a cégbíróság számára, ha valaki nem tett eleget kötelezettségének, aminek fegyelmező hatása lesz.

A papíralapú információkat eddig egyenként vitték fel a rendszerbe. Ezután az adatok időveszteség nélkül felkerülnek majd a cégszolgálat erre a célra létrehozott honlapjára, ahol bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek lesznek - hangsúlyozta Gadó Gábor. Az továbbra is a vezető tisztségviselők felelőssége, hogy a cég valós adatokat közöljön - tette hozzá.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a visszaélési lehetőségek szűkebbek lesznek, ha a kormányzati portálon kell regisztrálni, ahhoz képest, mintha postán adna fel valaki egy beszámolót. A beszámolóhoz ugyanis elektronikus űrlapot kell mellékelni, amelyen rajta van az adószám és cégjegyzékszám, ami alapján a benyújtó azonosítható. Az államtitkár szerint ez olyan, mintha személyi igazolványt tennének minden cég beszámolója mellé.

Az elektronikus űrlap, amelyet az adóhatóságnak is el kell küldeni, meggyorsítja a kontrollt is. Az államtitkár elmondta: az APEH a jövő évtől vállalta, hogy az ellenőrző, szűrő szerepet is ellátja. Egy program végigfuttatásával megállapítható lesz majd, hogy a beszámolókat az erre kötelezettek beküldték-e. A beszámolók részét képező nyereségfelosztási javaslat összevethető lesz az adóbevallásokkal.

Gadó Gábor szerint nem kell attól tartani, hogy a kormányzati portál nem bírja majd a terhelést a beszámolók és adóbevallások egyidejű, tömeges benyújtása miatt. A számviteli beszámolók egy hónapra elosztva érkeznek be, s az évi 400-450 ezer beszámolóból 100 ezret már beküldtek papíron - mondta.