Mobil egészségügyi informatikai eszközöket mutattak be Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 24. 10:32

Mobil egészségügyi informatikai eszközöket és alkalmazásokat mutattak be csütörtökön Szegeden; a többek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói közreműködésével kidolgozott megoldásokkal csökkenthető az orvos-beteg találkozások száma, a felesleges kórházi jelenlét.

Szilágyi Gyöngyi, az I-QRS Kft. kutatási igazgatója elmondta, a vállalkozás által kifejlesztett rendszer - melynek alapeszköze egy, a mindennapi tevékenységek vagy akár sportolás alatt is viselhető mellpánt - alkalmas az életjelek rögzítésére, tárolására és valósidejű továbbítására. A néhány dekagrammos eszköz rögzíti az EKG-jeleket, a felhasználója pulzusát, testhőmérsékletét, mozgását, helyzetét és gyorsulását, valamint a külső hőmérséklet is.

A berendezést használhatják betegek, idős emberek, szívinfarktuson átesett páciensek, sportolók vagy akár tűzoltók is. Az eszköz alkalmas arra, hogy az észlelt és informatikai módszerekkel feldolgozott jelek alapján riasztást küldjön, ha a páciens rosszul lesz, de az együttes jelek elemzések alapján segítségével bizonyos esetekben a veszélyhelyzetek is előre jelezhetők - közölte a szakember.

A bemutatón külön kiemelték az eszköz sportcélú felhasználását. A rendszer alkalmas arra, hogy akár edzés közben folyamatosan közvetítse a sportoló testi jeleit, így beállítható az optimális terhelési szint. A magas mintavételi gyakoriságnak köszönhetően a legapróbb szívritmus-rendellenességek is észlelhetők, így megelőzhetővé válnak azok a szívproblémák, melyek a közelmúltban több tragédiához is vezettek - mondta a kutatási igazgató.

Gyimóthy Tibor, az SZTE Szoftver Fejlesztési Tanszékének vezetője elmondta, az egyetem kutatói a Pannon GSM Zrt. közreműködésével olyan informatikai megoldásokat dolgoznak ki, melyek a vidéken lakók életkörülményeit javítják. A fejlesztésnél alkalmazzák az "élő laboratórium koncepciót", vagyis a munka kezdeti szakaszától kezdve együtt dolgozik a szoftverfejlesztőtől a végfelhasználóig valamennyi érintett.

A program egyik részeként már jelenleg is használt eszközökre fejlesztettek egészségügyi alkalmazásokat. Ilyen berendezés volt a homokháti tanyákon élő idős emberek által használt segélyhívó. A kidolgozott megoldásnak köszönhetően a távolból nyomon követhetők a páciensek gyógyszerszedési szokásai vagy rögzíthető az asztmás betegek rohamainak száma és erőssége - közölte az egyetemi oktató.