Jogerős a mobiltender lezárása

forrás Prim Online, 2009. április 24. 15:45

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) másodfokon elutasította a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését célzó pályázat lezárásával kapcsolatban beérkezett fellebbezéseket és helybenhagyta az elsőfokú végzést.

Az NHH Hivatala a 2008-ban a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internetlefedettség növelése érdekében meghirdetett pályázatok részeként a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárását 2009. március 16-án végzéssel lezárta.

A pályázaton négy cég a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. és az Invitel Távközlési Zrt. vett részt. Közülük az első három adott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen.

Az elsőfokú hatóság végzésében a pályázatot a 2008 harmadik harmadában kialakult hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt okafogyottnak minősítette, mivel úgy ítélte meg, hogy jelenleg a belépés sikertelenségének kockázata meghaladja azt a reális üzleti modellek alapján elfogadható szintet, ami a kockázatok szétterítése során mind a pályázó, mind a hatékony frekvenciagazdálkodásért felelős szervezet oldalán felvállalható. Az elsőfokú hatóság döntésénél a fentieken túl figyelemmel volt arra is, hogy a frekvenciablokk a jövőben a jelenleginél nagyobb piaci értéken, kiszámíthatóbb körülmények és várhatóan nagyobb érdeklődés mellett lesz versenyeztethető.

A pályázók elsősorban azt vitatták, hogy a hivatalnak jogában állt-e végzéssel lezárni a pályázatot. A másodfokú hatóság szerint az elsőfokú döntés jogszerű volt és a fellebbezések nem voltak kellően megalapozottak.

A másodfokú végzés jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs, felülvizsgálati kérelemmel a Fővárosi Bíróságon lehet élni.