Történelmien rossz negyedév a Microsoftnál

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 27. 09:15

Hatszázalékos forgalomcsökkenés, csaknem harmadával visszaeső eredmény -  példátlanul gyenge negyedévet produkált az amerikai Microsoft az idei év első három hónapjában, 23 évvel ezelőtti tőzsdére menetele óta most először csökkent a forgalma.

A világ vezető szoftvergyártója a PC-piac romlásával hozta összefüggésbe, hogy a várttól csaknem másfél milliárd dollárral elmaradó 13,65 milliárd dolláros forgalma volt a 2009. évi első (üzleti évében a harmadik) negyedévben, adózott eredménye pedig 2,98 milliárd dollár lett.

Eredményeit illetően a folyó negyedévre sem bizakodó a vállalat, Steve Ballmer, a Microsoft első embere pedig a világgazdasági válság több évre elhúzódó hatásait ecsetelte. A Microsoft már az előző negyedévben is 11 százalékos eredményromlást jelentett, minek utána januárban 5 ezer fős leépítést határozott el, mely 2010-ig tart.

Az elmúlt negyedév jelentős fejleménye volt még a Windows 7 operációs rendszer kísérleti próbája és a júliussal kezdődő negyedévben már kereskedelmi forgalomba kerül az új Microsoft szoftver. Nem mellékesen a Windows-divízió nyeresége a harmadik negyedévben 19 százalékkal 2,5 milliárd dollárra csökkent, az eladások pedig 16 százalékkal, 3,4 milliárd dollárra.