Laptopon vizsgáznak a norvég középiskolások

Milkovits Gábor, 2009. május 2. 09:40

A norvég középiskolákban egy olyan rendszert tesztelnek, amelynek keretében a diákok laptopjukon tehetik le az írásbeli vizsgákat, aminek számtalan előnye van, ráadásul az illetékesek szerint a csalások esélye is kisebb.

Az északi ország Nord-Trondelag megyéjében minden 16-19 év közötti középiskolás kap egy laptopot az államtól, amelyet tanulmányaik során úgy használhatnak, mint egy rendes PC-t. Az egyetlen különbség az, hogy ezeken egy olyan speciális szoftver van elhelyezve, amelyet ha hálózaton keresztül aktiválnak, a tanulók előtt blokkolva lesz az internet, valamint számos olyan szoftver, amelyek lehetővé tennék a csalást a vizsgák során. A vizsga tehát ezen a módon úgy zajlik, hogy a vizsgáztatók kívülről aktiválják a programot, egyúttal pedig feltöltik a gépekre a vizsgafeladatokat. További biztonsági funkcióként a szoftver folyamatosan elmenti a vizsga során a gép képernyőjén megjelenő adatokat, így később visszakövethető, hogy a diákok milyen alkalmazásokat használtak. Az egész megoldás úgy lett kitalálva, hogy a program megkerülése vagy kiiktatása elvben is csak vizsga közben lenne lehetséges, ez azonban értékes időt venne el a diákoktól. A rendszer emellett természetesen jóval praktikusabb a papíralapú vizsgáknál, már csak a takarékosság, vagy a beadás, tárolás és javítás szempontjából is.

A norvég kormány elképzelése szerint, ha a laptopos vizsgarendszer beválik, úgy országosan szeretnék alkalmazni, az ottani érettséginek megfelelő záróvizsgán, valamint egyéb középiskolai tesztek esetében is. Világszerte egyre több helyen, főleg persze gazdag országokban vezetik be a füzet és a toll helyett a laptopot az iskolákban, különösen előre tart ebből a szempontból Ausztrália. Fontos kezdeményezés emellett az OLPC ENSZ-támogatást élvező projektje, amellyel speciális laptopokat igyekeznek eljuttatni a fejlődő országok szegény iskolás-gyerekeinek.