Ombudsman: nem tisztázott a Google Street View adatkezelési jogalapja

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 8. 11:03

Nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja a Google Street View - és más, hasonló szolgáltatás esetében - hívta fel a figyelmet Jóri András adatvédelmi biztos annak kapcsán, hogy az "Utcakép" szolgáltatáshoz szükséges felvételeket elkészítő autó, amely kedden érkezett Budapestre, az elkövetkező néhány hétben a főváros utcáit járja.

Az sem tisztázott, hogy a fényképezés folyamán az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, valamint a tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat - olvasható az ombudsman hivatala által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. A közlés szerint a szolgáltatás kapcsán az utcán tartózkodó járókelőkről, személygépkocsijukról, lakóházaikról készülnek nem valós idejű, személyes adataikat, például az arcot, rendszámtáblát, házszámot rögzítő fényképek.

 A nagyfelbontású digitális térfotókat az interneten teszi majd elérhetővé a szolgáltató a nyilvánosság számára, ezért az adatvédelmi biztos hangsúlyozza, hogy sem a fényképezés, sem az azt követő közzététel során nem hagyhatók figyelmen kívül a magánszféra védelme és az adatvédelem szempontjai.

 Jóri András tagja az Európai Unió 29-es Adatvédelmi Munkacsoportjának, amely jelenleg is vizsgálatot folytat a Google Street View tevékenységével kapcsolatban. A biztos figyelemmel kíséri a szolgáltatással összefüggő adatkezeléseket, így például azt, hogy tájékoztatja-e a cég előzetesen az érintetteket a fényképezésről, adataik rögzítéséről, továbbá, hogy az arcokat, a rendszámtáblákat kitakaró szoftvert már az adatrögzítéskor automatikusan, vagy csak azt követően alkalmazzák-e - írták.

 Mint olvasható, az arcok és a rendszámok automatikus kitakarásának módszere - ahogyan arról a Google is tájékoztatott - nem tökéletes, így előfordulhat, hogy az érintettek szándéka ellenére személyes adataik is felkerülhetnek a világhálóra.

 Bárkinek jogában áll tiltakozni személyes adatai ilyen módon való közzététele ellen, így biztosítani kell a lehetőséget és eszközt, amellyel a személyes adatokat tartalmazó fényképek eltávolítása kezdeményezhető, valamint a hatékony eljárást, amely a tiltakozás eszköze lehet. Az adatvédelmi biztos arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes objektumok fényképezése nemzetbiztonsági érdekeket sérthet.