Google-monopóliummal rémisztgeti az EU-t a Microsoft

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 11. 20:38

A Microsoft mindenképpen el akarja kerülni a rivális böngészők operációs rendszerébe történő integrálását, ezért most új stratégiát dolgozott ki az EU ezen indítványa ellen, és a Google dominanciájával riogatja a hatóságokat.

Az Európai Unió kivizsgálást kezdeményezett az egyik böngészőfejlesztő kérésére a redmondi konszernnel szemben, ugyanis a vád szerint az visszaél piaci fölényével, mivel operációs rendszerével együtt adja ki saját browserét, visszavetvén így az alternatív megoldások elterjedését. A Microsoft azonban foggal-körömmel ragaszkodik igazához, és olyan statisztikai adatokat tárt a versenyhivatal elé, amik a Google-monopólium veszélyeire hívják fel a figyelmet abban az esetben, ha más szoftvereket is felkínálnának a felhasználóknak az Exploreren kívül - adta hírül a Financial Times.

A redmondiak azzal érvelnek, hogy az elmúlt években 85%-ról 55%-ra esett vissza az IE részesedése az öreg kontinensen, egyes országokban pedig a Firefox népszerűsége megközelíti az 50%-ot is, tehát nem mondható, hogy a céges böngésző monopolhelyzetben van Európában. Ám ha beépítenék a konkurens termékeket is a Windowsba, az a keresőóriás erejét növelné, ugyanis az alternatív megoldásokban az alapértelmezett kereső a Google. Éppen ezért a Microsoft meglátása szerint nemcsak hogy értelmetlen, hanem egyenesen hátrányos is volna versenyjogi szempontból a több böngésző operációs rendszerbe való integrálása.