Bűnösnek találhatja az Intelt az EU

Milkovits Gábor, 2009. május 11. 21:05

A Reuters bennfentes hírforrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Európai Unió a héten meg fogja büntetni az Intel processzorgyártót azért, mert a társaság illegális eszközökkel rávett egyes gyártókat, hogy halasszák el, vagy töröljék az AMD-lapkás termékek forgalmazását.

A hírforrások szerint komoly pénzbüntetés vár az Intel-re: az Európai Bizottság (EB) által eddig kiszabott legmagasabb összegű bírság a Microsoft 497 milliárd eurós büntetése volt, ami szintén monopolhelyzettel való visszaélésért járt. Az EB állítólag két, egymással összefüggő illegális gyakorlatban fogja bűnösnek találni az Intel-t. Az egyik a már említett kiszorítás, ami leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a cég különféle kedvezményekkel arra késztette a PC-gyártókat, hogy ne dobjanak piacra egyes már tervbe vett AMD-alapú rendszereket. A másik jogszerűtlen gyakorlat hosszú távon írta elő a cégeknek, hogy milyen arányban forgalmazhatnak AMD-processzoros számítógépeket akkor, ha igénybe akarják venni az Intel által nekik felkínált árengedményeket. A Reuters értesülése szerint például a Dell és a Lenovo összes komolyabb PC-jébe Intel CPU-nak kellett kerülni, csakúgy, mint a HP vállalati laptopjainak 95 százalékába, de az NEC is csak 20 százalékban forgalmazhatott AMD-alapú noteszgépeket. A vádak szerint az Intel legalább 8 éve űzi a versenyjogba ütköző tevékenységet, méghozzá a teljes globális PC-piacra kiható módon, ami valóban komoly összegű büntetést valószínűsít.

A hírt egyelőre sem Jonathan Todd EB-szóvivő, sem pedig az Intel-t képviselő Chuck Mulloy nem kommentálta. Az EB már tavaly nyáron szembesítette a csipgyártót a vádak egy részével, ám az Intel hivatalosan azóta is azt hangoztatja, hogy ők semmi olyat nem tettek, ami ne lett volna helyes.