Illegális letöltésért 1 évre kikapcsolhatják a netet

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 13. 11:49

Habár pár héttel ezelőtt kudarcba fulladt a voksolás, a tegnapi ülésen már a francia nemzetgyűlés megszavazta az illegális letöltést tiltó kormánypárti javaslatot.

Második nekifutásra végre sikerült elfogadtatnia Sarkozynek a vitatott törvénytervezetet, a képviselők közül 296-an igennel, 233-an pedig nemmel szavaztak, így törvényerőre emelkedhet a rendelet. Az államelnök felszólította a párttagokat, hogy jelenjenek meg a voksoláson, hogy elkerüljék a javaslat újabb megbukását. A tervezetnek számos kritikusa akad, ugyanis az abban megfogalmazottak alapján bírói végzés nélkül megvonhatják a jövőben az előfizetőktől az internetkapcsolatot, ha azokat szerzői jogsértésen kapják. Egy újonnan létrehozandó hivatal hatáskörébe fognak tartozni az online kalózkodással kapcsolatos bűncselekmények. A testület először e-mailben figyelmeztetné a felhasználókat a jogsértő műveletekkel járó szankciókra, ezt követően ajánlott levélben is felszólítanák a kalózkodókat, hogy hagyjanak fel illegális tevékenységükkel, ám ha a postai értesítés is süket fülekre talál, akkor a hatóságnak jogában áll akár egy évre felfüggeszteni a jogsértő személy internethozzáférését, akinek a webmegvonás ellenére is tovább kellene fizetnie az előfizetési díjat.
A törvénytervezetet még át kell préselni a szenátuson is, ám a tegnapi szavazási eredménye után már biztos, hogy engedélyezni fogják a rendelet életbe léptetését. A projekt bírálói szerint a törvényjavaslat ellenkezik az EU-szabályokkal, ám Sarkozyék nem így gondolják...