Dell szerverek Via Nano processzorral

Milkovits Gábor, 2009. május 18. 07:06

A Dell mindeddig példátlan módon nem Intel vagy AMD CPU-val, hanem a Via energiatakarékos Nano lapkáival dob piacra kisvállalkozásoknak szánt szervereket.

Az x86-os környezet szimulálására alkalmas Nano viszonylag népszerű a netbook-ok, főleg a Linuxos verziók esetében, ahol kiemelt szempont a hordozhatóság és a hosszú akku-idő. A szerverek azonban még szűz területnek számítanak a Via CPU-k számára, ami nem véletlen, hiszen itt a legtöbb esetben a teljesítmény az elsődleges. A Dell kísérlete azonban nem feltétlenül van kudarcra ítélve, ugyanis két dolog mindenképpen mellette szól. Az egyik az, hogy az energiatakarékosság ma már a szerverszámítógépek esetében is legfontosabb paraméterek között van, elég csak arra gondolni, hogy egyes nagy cégek kísérletképpen a processzorok által termelt hővel észrevehetően ki tudják egészíteni az irodaházak elsődleges fűtését. A másik nyerő faktor pedig az alacsony ár – a Dell egyelőre nem közölt erről részleteket, annyit azonban elárult, hogy a belépő szintű rendszerek 400 dollár alatt lesznek, ez pedig még egy mezei PC esetében sem számítana drágának.

A lépés a Via számára mindenképpen áttörésnek számít, hiszen a gyártó a teljes számítógépes piacon mindössze 0,7 százalékos részesedéssel bír, de a mini-laptopokat is tartalmazó noteszgépeknél sem érte el az 1 százalékot. Szerver pedig mindeddig egy sem volt még Via CPU-val, úgyhogy a Dell rendszerei lesznek az első fecskék.