Portugália tanít az információs társadalomra

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 19. 08:19

Portugália élen jár az információs társadalom fejlesztésében, tapasztalataikat május 25-én a magyarokkal is megosztják egy budapesti konferencián, amelyen üzleti kapcsolatokat is ki lehet alakítani.

Csepeli György, a Miniszterelnöki Hivatal közpolitikai igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: Portugália az összes mutatót tekintve jelentősen megelőzi Magyarországot, ami mögött nagyon komoly kormányzati munka van. Aláhúzta: a konferenciát azért is rendezik, hogy a portugál tapasztalatok megismerésével a magyar üzleti és akadémiai szféra is minél nagyobb mértékben be tudjon kapcsolódni az információs társadalom fejlesztésébe.

 A portugál eredményeket nemcsak az mutatja, hogy az ország a Világgazdasági Fórum kimutatása szerint is az egyik legjobb egy 134 országot felsoroló listán, hanem az is, hogy hamarosan minden portugál alsó tagozatos iskolásnak saját laptopja lesz.

 A Világgazdasági Fórum Globális Informatikai Technológia jelentése szerint Portugália a 4. legjobb abban a sorrendben, hogy az adott ország kormánya mennyire tartja fontosnak a jövőben az információs és kommunikációs technológiákat (IKT) a társadalom fejlesztésében és kiszolgálásában. A speciális, NRI-Networked Readiness Indexre támaszkodó jelentés alapján az IKT-nak a közigazgatásban való alkalmazását illetően Portugália a 18. Az egy vállalkozás létrehozásának gyorsaságát tekintve a dél-európai ország a 9., és ugyancsak a 9. az on-line hozzáféréssel elérhető államigazgatási szolgáltatások számát nézve.

 Csepeli György elmondta: az IKT technológiák felhasználási képességét tekintve Portugália a 13., míg Magyarország a 41. a rangsorban. Hozzátette: három éve még a 34. volt ezen a listán Magyarország.

 Francisco Henriques da Silva, Portugália rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az eseményen elmondta: 2001 óta minden iskolában van internet, 2006 óta pedig a széles sáv is rendelkezésükre áll. Azok a diákok pedig, akik számítógépet vesznek, jelentős kedvezményeket kapnak, mint ahogyan a vállalatoknak is nagy, esetenként akár 50 százalékos adókedvezményt nyújt az állam IKT-fejlesztés esetén. Portugália a Magellán program keretén belül eddig félmillió portugál gyártású számítógépet adott el Venezuelának.

 A portugál nagykövet hozzátette: a portugál-magyar gazdasági kapcsolatokkal nem elégedettek, mivel azok jóval a lehetőségek alatt vannak napjainkban. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke 453 millió euró volt, ezen belül a portugál eladások 78 millió eurót tettek ki. A nagykövet úgy vélte: Magyarország sokat segíthet Portugáliának abban is, ha átadja térségbeli kereskedelmi tapasztalatait.

 Gacsal József, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) alelnöke elmondta, hogy a portugálokkal nemcsak üzleti és iparági együttműködést szeretnének kialakítani, távlatilag szeretnének közösen előrelépni az információs társadalom fejlesztésében is.