Az MMKlaszter az idén 20 milliárd forint forrás felhasználását tervezi

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 19. 08:25

A Mobilitás és Multimédia Akkreditált Innovációs Klaszter (MMKlaszter) az idén mintegy 20 milliárd forint innovációs forrás felhasználását tervezi - közölte az MMKlaszter.

A Mobilitás és Multimédia Akkreditált Innovációs Klaszter 2007-ben alakult a Magyar Telekom Nyrt. kezdeményezésére mobil és multimédiás technológiákkal kapcsolatos innovációra, jelenleg 60 tagja van. Az MMKlaszter égisze alatt 11 fejlesztési projekt fut összesen 12 milliárd forint értékben, amelyeknek mintegy fele nemzetközi szintű konzorciumi összefogásban valósul meg.

 A fejlesztések közül a legnagyobb az uniós forrás bevonásával megvalósuló 13 millió euró volumenű 3D IPTV projekt, amelynek eredményeként mintegy 5 év múlva 3 dimenzióban nézhetik majd az európai IPTV előfizetők a tv műsorokat. Ehhez a projekthez csatlakozott a német Fraunhofer, a spanyol Telefónica, vagy a Walt Disney Studios svájci kutató központja - közölte a MMKlaszter.

 Egy másik jelentős fejlesztés az egészséges életvitelt támogató multimédiás és mobilkommunikációs termékcsalád létrehozása, amellyel egy újfajta telemedicina szolgáltatást fognak bevezetni 12 hónapon belül. "A "Virtuális Nyugdíjas Otthon" és az "Élő történelem" elnevezést viselő projektekben az MMKlaszter az időskorúaknak kíván infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtani.

 Az alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztések mellett az MMKlaszter "High-Tech Zone" néven Budapesten infrastrukturális beruházást hajt végre uniós támogatással. A közel 1,5 milliárd forint értékű projekt keretében létrehoznak egy mintegy 600 négyzetméteres inkubációs fejlesztői központot, amely összeköttetésben lesz 50 lakással és egy közel 60 lakóegységből álló nyugdíjas otthonnal, hogy a kutatóközpont fejlesztéseit a gyakorlatban is kipróbálják.