Közvetlen választ ad kérdéseinkre egy új keresőmotor

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 19. 09:27

Az internetezők közvetlenebb információkat nyerhetnek a jövőben a világhálóról egy újszerű keresőmotorral.

A hét végén feltették a netre az Egyesült Államokban a feltalálójáról, Stephen Wolframról elnevezett keresőmotort, a WolframAlphát. Az új keresőprogram nem linkjegyzéket ad ki a keresésre, hanem közvetlen választ. "A keresőmotor kifejezés a WolframAlpha esetében tulajdonképpen nem is egészen találó, inkább a komputerizált tudás gépének kellene nevezni. Megpróbálunk annyi tudást összegyűjteni a világról, amennyit csak lehet, és azt számítógéppel feldolgozni" - mondta találmányáról a 49 éves Wolfram.

 A WolframAlpha készítői nem tartják magukat a Google vetélytársainak. "Sohasem akartuk kicsinálni a Google-t" – mondta Jon McLoone brit matematikus, a program egyik kifejlesztője a Focus című német hírmagazinnak adott nyilatkozatában. Szavai szerint a rendszer erőssége a tények sokasága. 18 ezer meteorológiai állomás adataihoz való hozzáférés révén például azonnal választ lehet kapni arra a kérdésre, hogy a világ egy másik részén milyen éppen a hőmérséklet. Az eredmények a legtöbb esetben ellenőrizhetők, mivel a WolframAlpha mindig megnevezi forrásait - érzékeltette az új program előnyeit.

 A szakma ismerői szerint egyébként a Google is hasonló projekten dolgozik laboratóriumaiban. A kaliforniai cég a jövőben adatlapokon és táblázatokban, áttekinthetően feldolgozva fogja prezentálni a szörfözőknek a hálón összegyűjtött információkat a Google Squared nevet viselő projekt keretében.

 A Google uralja jelenleg az Egyesült Államokban a keresőmotorok piacának több mint kétharmadát, a Yahoo követi 20 százalékos részaránnyal, majd a Microsoft következik tíz százalékkal.