Népszerű a hackelés a fiatalok között

forrás Prim Online, 2009. május 20. 19:01

Egy friss felmérés szerint az amerikai tinédzserek körében divatos a hackelés, amit az is bizonyít, hogy a megkérdezettek kétharmada próbált már betörni jogosulatlanul barátainak közösségi vagy üzenetküldő profiljába – írja az earthimes.org.

A Panda Security négyezer 15 és 18 év közötti tinédzsert kérdezett meg internethasználási szokásaikról. A fiatalok több mint fele naponta használja az internetet, és átlagosan 18 és fél órát tölt el a világhálón. Az eltöltött idő egyharmada kapcsolódik csupán a tinédzserek tanulmányaihoz, míg az idő kétharmadát szórakozásra, így online játékokra, zenehallgatásra, videó nézegetésre, illetve chatelésre fordítják.

A kutatásból az is kiderült: a fiatalok 67 százaléka már próbálkozott legalább egyszer azzal, hogy betörjön barátainak közösségi vagy üzenetküldő profiljába. Sőt minden ötödik válaszadó arról is beszámolt, hogy visszaélt már barátainak kompromittáló fotójával (engedély nélkül elküldte valakinek, vagy engedély nélkül közzétette egy honlapon).

A felmérés arra is rámutat, hogy a fiatalok 17 százaléka saját bevallása szerint rendelkezik azzal a tudással, amely egy sikeres hackeléshez szükséges, illetve tudja, hogy hol talál segítséget egy ilyen művelethez a világhálón. A betöréseket a válaszok alapján egyértelműen a kíváncsiság motiválja, hiszen a válaszadók 86 százaléka hivatkozott erre, amikor rákérdeztek cselekményük okára.

Forrás: ELTE TáTK hírlevél