Saját ügyvédje szerint is nehéz helyzetben van az Intel az EU-val szemben, de fellebbez

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 07:28

A vállalat vezető jogi képviselője szerint nehéz helyzetbe került a processzorgyártó a rekordösszegű bírságot kiszabó EU-döntés után, mégis megpróbálkoznak egy fellebbezéssel.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság (EB) 1,06 milliárd eurós, rekordösszegű pénzbüntetést szabott ki az Intel processzorgyártóra, amiért a társaság illegális kedvezményekkel  és más versenyellenes módszerekkel igyekezett kiszorítani a rivális AMD-t a piacról. A vizsgálat szerint amennyiben egy gyártó vállalta, hogy szinte kizárólag az Intel processzorait részesíti előnyben, komoly összegű árkedvezményt kapott a cégtől, ugyanígy járt el az Intel akkor is, ha az AMD újdonságait csak megkésve vezették be a PC-gyártók a piacra. Mivel mára az AMD maradt az egyetlen igazi, ám már így is jelentős piaci hátrányban levő rivális, a vállalat háttérbeszorítása azt a veszélyt hordozza magában, hogy a piac beszűkül, a fejlesztések az elkényelmesedett Intelnél lelassulnak, az árak pedig elindulnak felfelé. Az EU tehát saját polgárai védelmében szabta ki a rekordösszegű, 1,06 milliárd eurós büntetést.

Bruce Sewell, az Intel vezető jogi szakértője szerint korántsem rózsás a vállalat helyzete az ügyben. Szerinte a fellebbezési hatóság, az európai bíróság várhatóan helybenhagyja majd az EB határozatát. Éppen ezért nem teljesen logikus, miért döntött a vállalat mégis a fellebbezés mellett. A dolgok jelenlegi állása szerint az Intel nem esélyes, az EU pedig nem mutatott olyan szándékot, hogy enyhítenének a büntetésen. Az ezek szerint talán leginkább a cég beismerését elkerülendő fellebbezés meglehetősen esélyes, ám a piacot hosszú távon az elemzők szerint mégsem az EU fogja majd megmenteni. Egyre több bejelentés utal arra, hogy a két nagy grafikus magokat gyártó leányvállalt, az AMD keretén belül működő ATI és az Nvidia is beszállna chip piacra. Az Nvidia egyenesen saját asztali processzorokat vizionál, amire elméletileg minden esélye meg is van, hiszen a grafikus processzorok technológiája mára párban áll az asztali gépek központi magjaival, mind összetettségben, mind tranzisztorszámban, vagy teljesítményben.