A világ legkönnyebb Full HD kamerái a Panasonictól

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 08:42

A Panasonic két új, mindössze 227 grammot nyomó, rendkívül kényelmes használatot biztosító kamerát mutatott be, melyek a modern AVCHD kodekkel dolgozó 1080p felbontású kamerák közül a legkönnyebbek a világon.

A kamerák esetében egy ideje már a műszaki jellemzők mellett a használhatóságot, annak kényelmét is kezdik egyre jobban szem előtt tartani a gyártók. Ennek jele, hogy a Samsung többszörös díjnyertes döntött optikás kamerájának frissített változatát is bemutatta, a Panasonic pedig a hosszú használatot jelentősen befolyásoló súlycsökkentésben jeleskedik. Az akár többhetes turistautak során nem csak a kézben tartás könnyűségét, de a kánikulában a készülék üzemen kívüli jó hordozhatóságát is értékelhetik a felhasználók.

Mindezek figyelembevételével tervezte meg a Panasonic a HDC-SD10 és HDC-TM10 modelljeit. A mai elvárásoknak megfelelően ezek a készülékek a 1920x1080 pixeles Full HD felbontással dolgoznak. A két modell közti legjelentősebb különbség, hogy míg az SD10 kizárólag SD/SDHC kártyára rögzít, a nagytestvér TM10 8GB-nyi beépített tárhelyet is kínál az SD/SDHC bővíthetőség mellé. A gépek mérete is igen szerény, valóban tenyérnyi eszközökről van szó, igazi utazókamerákról. A képstabilizáló rendszer másodpercenként 4000 alkalommal próbál korrigálni a kisebb rázkódásokon, az optikai zoom átfogása pedig 16x-os. Beépítésre került egy új, „Active” mód, melynek neve arra utal, hogy ilyenkor a képstabilizálást szigorúbbra állítják a gépek, vagyis például séta közben készített képeink kevésbé elmozdultak lesznek. A Panasonic HDC-SD10-re és HDC-TM10-re nem kell sokat várniuk az érdeklődőknek, mindkét modell már a jövő hónaptól megvásárolható lesz.