Ötdimenziós adattárolás: 300 DVD egyetlen korongon

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 21:40

Egy új optikai rendszer segítségével egyetlen lemezen megdöbbentő mennyiségű adat, 1,6 terabájt tárolására leszünk képesek.

A DVD bármilyen előrelépés is volt annak idején a CD-ken tárolható adatmennyiséghez képest, lassan a nyugdíjazására készül. Míg a filmek számára elegendő lehet a mai piros-lézeres DVD-k néhányszorosát tárolni képes Blu-ray rendszer, az adatok terén már elterjedése előtt elavult ez az adathordozó. A megoldást csak egy nagyságrendekkel nagyobb kapacitást kínáló rendszer jelentheti, és a Swinburne egyetem kutatócsoportja éppen ilyen technológiát dolgozott ki, ahol a MB-ok, majd GB-ok után a terabájtok világa érkezik el egyetlen lemezre, egészen pontosan 1,6 terabájt.

Az ötlet lényege, hogy az eddigi leginkább többréteges írás helyett egyetlen, de többdimenziós réteget alkottak meg. A rendszer alapját nem apró kiégetett gödröcskék biztosítják, mint a mai CD, DVD, Blu-ray technológiáknál, hanem nanoméretű rudacskák. Ezek azután több oldalról megvilágítva őrizhetik meg a kódolt információt, vagyis a többrétegű tárolás tulajdonképpen egyetlen többdimenziós rétegben zajlik, a mit a kutatók úgy írnak le, mint három további dimenzió hozzáadása a jelenlegi kettőhöz. A további dimenziók között van a szín, a polarizációs információ, valamint az egy rétegként kezelhető, de valójában 10 réteges felépítés is. A különböző színű, hullámhosszú fénnyel megjelölt rudacskákat igazi áttörésnek tekintik, így az 5D rendszer nevét érdemes megjegyezni, hiszen könnyen lehet, hogy a közeljövőben még sokat hallunk róla.