Vodafone: év végére százezerrel több mobilinternet-előfizető

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 26. 08:46

A Vodafone Magyarországnak az év végén 300 ezer feletti mobilinternet-előfizetője lesz az előrejelzések szerint, szemben a jelenlegi több mint 200 ezerrel.

Döbrőssy Gábor műszaki vezérigazgató-helyettes hétfőn Budapesten sajtóbeszélgetésen elmondta: a magyar piacra két éve robbant be a mobilinternet, s azóta a Vodafone markáns szerepet játszik ezen távközlési területen is.

Hozzátette, a napokban meghaladta a 100 ezret azon ügyfeleik száma, akik modemen, számítógépen keresztül interneteznek, s még több mint ugyanennyien a mobiltelefonjukon.

A Vodafone azt várja, hogy év végére legalább 300 ezer előfizetője lesz, s a teljes piaci növekedés több mint 50 százalékát a társaság adja majd.

A mobilinternetes piacon a T-Mobile-nak 39 százalék, a Vodafene-nak 38 százalék feletti a részesedése, míg a fennmaradó rész a Pannoné.

Magyarországon április végén mintegy 560 ezer fizettek elő mobil internetre, a december véginél 70 ezerrel többen. Az első négyhavi növekedés több mint felét a Vodafone adta.

A társaság a magyar mobilinternetes piacon a második, míg a teljes webes piacot nézve a negyedik legnagyobb, ugyanakkor a használat intenzitását vizsgálva első - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Úgy vélte, a kontrollálható költés nagyon fontos az előfizetőknek, ezért fél éve bevezették az előre fizethető (pre paid) internetes szolgáltatást.

A Vodafone másfél éve hozzákezdett hálózatának megújításához is, aminek során az egészet modernizálják, jövőre például a hanghálózatot.

A társaság 312 települést kapcsolt be eddig mobilinternetes hálózatába, s ezzel a lakosság több mint 60 százaléka számára lehetővé teszi ma világháló elérését.

A negyedik generációs LTE-hálózatról (Long Term Evolution) Döbrőssy Gábor elmondta, a vállalat már tesztelte, s tízszer gyorsabb mint a most használt 3G-és hálózat. Az új technológia hadrendbe állítása már nem technikai, hanem kereskedelmi és marketing kérdés - tette hozzá.