Új bevetésirányítási rendszer a BRFK-n

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 26. 12:31

Új bevetésirányítási rendszer működik június 1-jétől a fővárosban, amelyben világszínvonalú térinformatikai rendszer segíti a bevetést irányítók munkáját - jelentette be Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a jövőben gyorsabb, hatékonyabb lesz a rendőri intézkedés az új rendszer segítségével.

A városban működő térfigyelő kamerák képei megjelennek a bevetésirányító központban is, ez jelentős hátteret, információt nyújt a rendőri intézkedésekhez - fejtette ki. Emellett a bevetést irányítók számára valós időben nyomon követhető lesz minden, Budapesten szolgálatot teljesítő rendőr helyzete, hogy küldhetők-e intézkedésre. Ez nagyban segíti a járőrökkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket, gyorsabban tudnak kimenni egy-egy helyszínre, és az elkövetőket nagyobb eséllyel tudják elfogni még a helyszínen vagy annak közelében - tette hozzá.

A rendőrfőkapitány elmondta: a központot két hónapja alakították ki a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban, és részben a különböző nagy rendezvények rendőri biztosítását, részben pedig a mindennapi munkát irányítják innen.

A központban hat bevetésirányító ül a munkapultoknál, és fogadja a segélyhívó vonalakat kezelőktől kapott alapinformációkat. A bevetésirányítók minden intézkedést megtesznek: a helyszínre küldik a szükséges rendőri erőket,  a szemlebizottságot, ha kell, értesítik a mentőket és a tűzoltóságot. Erről intézkedési lapot töltenek ki. A bevetésirányítók a régióban lévő valamennyi kapitányság összes járőrét utasíthatják, és bármelyik szabad járőrt a helyszínre irányíthatják, sőt akár más régióból is a helyszínre küldhetnek járőrt, ha szükségesnek látják.

Ha a kerületi ügyeleteshez továbbítják az alapinformációt, akkor annak ugyanolyan intézkedési lapot kell kitöltenie.

Tóth Gábor elmondta: abban bízik, hogy a fővárosi rendőrséghez évente érkező 1,8 millió telefonhívásból "nem vész el egy sem", vagy kevesebb, mint korábban. Azt ígérte, az új rendszer bevetetése után "nem lesz kapcsolgatás", hogy a központ után arra is várnai kelljen a bejelentőnek, hogy a kerületi ügyeletes felvegye a telefont és intézkedjen.

Emellett a BRFK-n június 1-jétől - a budapesti polgárőrszövetséggel együttműködve - tíz kerületben bevezetik a rendszeres rendőr-polgárőr közös járőrözést, ami legalább tíz, de esetenként akár 20 járőrautóval is többet jelenthet a főváros közterületein. A BRFK célja ennek az együttműködésnek a kiterjesztése - mondta a főkapitány.

Hozzátette: a közelmúltban a közlekedésrendészeten dolgozók váltását eltolták, mert azt tapasztalták, hogy pont abban az időben van szükség a rendőri jelenlétre, amikor a szolgálatváltás történik. A kedvező tapasztalatok alapján szintén június 1-jétől az akcióosztályon és a bevetési főosztályon is eltolják a váltást, így az új rendszerben akkor is lesz helyszínre küldhető járőrautó, amikor a kerületi kapitányságokon a szolgálatváltás történik.