Alkalmas a banki adatrablásra a Nokia 1100

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 26. 20:05

Holland biztonságspecialistáknak sikerült feltörniük egy Nokia 1100-as készüléket, és azzal hozzáfértek egy bankszámlához.

Egy hónappal ezelőtt csak találgattak a szakemberek, hogy miért ér meg egyeseknek több tízezer eurót egy régi Nokia. Most már bizonyított, hogy illetéktelen pénzügyi tranzakciókhoz akarták használni a hackerek a gyárihibás maroktelefont.

Április közepén terjedt el a sajtóban, hogy a Bochumban készített Nokia 1100-asokért óriási összegeket kínálnak, a csúcstartó egy hacker, aki nem kevesebb, mint 32 ezer dollárt ajánlott egy ilyen modellért. Már akkor sejteni lehetett, hogy anyagi haszonra akarnak szert tenni a bűnözők a valamilyen módon megmanipulálható készülékkel, ám konkrét bizonyítékkal nem lehetett alátámasztani a feltételezést, ezért nyomozást indítottak az ügyben. Az Ultrascan biztonsági szolgáltató munkatársainak sikerült úgy módosítaniuk a telefon beállításait, hogy azzal elkaptak egy más számra küldött mTAN banki azonosítót. A szakemberek csupán egy ilyen kódot csíptek el eddig, ám már ez az egy eset is bizonyítja, hogy a Nokia 1100-as alkalmas a banki csalások végrehajtására.