Fennakadásokkal beindult a Nokia Ovi Store

Milkovits Gábor, 2009. május 28. 06:49

A Nokia kedden világszerte beindította mobiltelefonos alkalmazásokat és tartalmakat értékesítő Ovi Store internetes áruházát, azonban az óriási érdeklődés sok helyen túlterhelte a rendszert, ezért akadoztak a letöltések.

Az öt nyelven elérhető oldalról játékokat, videókat, zenét, illetve hasznos szoftvereket is letölthetnek kompatibilis Nokia mobiljukra a felhasználók: a megoldás jelenleg mintegy 60-féle készüléket támogat. Miközben az Apple-imádó, eurofób amerikai sajtó súlyos kudarcról cikkezett, a Nokia hivatalosan bocsánatot kért a kisebb fennakadásokért, ugyanakkor az AFP-nek nyilatkozó szóvivő tagadta, hogy felkészületlenül érte volna őket a felhasználók rohama. Andrew Flowers kiemelte, hogy az első 24 órában 131 országból, azaz gyakorlatilag a világ minden sarkából ellátogattak az Ovi oldalára.

A mobiltelefonos piac visszaesését alaposan megsínylő Nokia számára az Ovi Store kulcsfontosságú az olyan riválisokkal folytatott versenyben, mint az Apple, a Google, vagy a RIM. Az Ovi Store oldalon az iPhone App Store mintájára külsős fejlesztők alkalmazásait is kínálja a finn cég, úgy, hogy a bevételekből 70-30 százalékos arányban osztoznak a cégek a mobilgyártóval. Az első körben megnyert fejlesztő partnerek között megtalálható az AccuWeather, a Facebook, a Rough Guides, a Lonely Planet, az Electronic Arts, a Fox Mobile, és a MySpace is.