AMD Istanbul szerverlapkák pünkösd után

Milkovits Gábor, 2009. május 28. 07:03

Az AMD hivatalosan jövő kedden dobja piacra hatmagos Istanbul Opteron szerverprocesszorait, amelyekkel az Intel tavaly ősz óta forgalmazott, szintén hatmagos Dunnington szerverprocesszoraival óhajt versenyre kelni.

Internetes hírforrások szerint az Istanbul várhatóan 2,6 GHz-es órajellel működik majd és a június 2-án kezdődő tajvani Computex kiállításon debütál hivatalosan. John Fruehe, a vállalati szerver/munkaállomás termékek fejlesztéséért felelős igazgató még februárban nyilatkozta a sajtónak, hogy a socket 1207 csatlakozós, hatmagos Direct Connect architektúra lehetővé teszi 12, 24 vagy 48 processzormagos pengeszerverek építését a jövőben. Fruehe kiemelte, hogy a fejlettebb gyártástechnológia révén az Istanbul nem fogyaszt több energiát és nem ad le több hőt, mint a mostani négymagos Shanghai Opteronok. Emellett az új szerver-CPU-k kompatibilisek a korábbi 45 nanométeres négymagos csipekhez kialakított csatlakozókkal, azaz az ilyeneket tartalmazó szerverekben könnyedén újabbra cserélhetők a processzorok.

Az Istanbul segítségével az AMD megint csak igyekszik utolérni a rivális Intelt, amely tavaly ősz óta forgalmazza hatmagos Dunnington szerverprocesszorait. A computexes hivatalos startnál valószínűleg árakról is szó lesz, addig azonban ez ügyben nem lehet közelebbit tudni.