Traff Park - közlekedési oktatójáték kisgyerekeknek

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 8. 14:26

Megnyílt az első, virtuális közlekedési játszótér az interneten: a Traff Park; a honlap egy biztonságos közlekedést oktató, interaktív mesejáték gyerekeknek.

A Honfoglalo.hu és az Egyszervolt.hu együttműködésében létrehozott játszótér a kedves és tanulságos történeteken túl olyan készségfejlesztő játékokat tartalmaz, melyekkel a gyerekek aktívan gyakorolhatják az egyes közlekedési szituációkat. A fejlesztők elsődleges célja, hogy a riasztó baleseti statisztikák javuljanak, s hogy a Traffon játszó gyerekek biztonságban legyenek az utakon - közölte az egyszervolt.hu kommunikációs vezetője az MTI-vel.

A mesék Traff Cityben játszódnak, főszereplői a kis traffok: Lambo, Zsiga, Mimi és a többiek. Ők első ránézésre olyanok, mint az autók, de szemük, szájuk, hajuk van és mindegyikük önálló személyiség. Történeteik animációs filmeken elevenednek meg, s a gyerekek velük együtt sajátíthatják el a közlekedés alapvető szabályait Traffy papától, aki Faragó András színművész hangján szólal meg.

A honlapot felkereső gyerekek saját kis traffot építhetnek és a játékos feladatok sikeres teljesítésével, azaz a biztonságos közlekedés gyakorlásával trófeákat gyűjthetnek.

A mesés közlekedési oktatójáték a Honfoglaló internetes műveltségi játék megalkotójához, Bihari Attila nevéhez fűződik. A kis traffok történeteit Bihariné Kun Erika írja, Balogh Krisztián rajzolja, a zenét Gryllus Dániel és Radványi Balázs szerezte.

A folyamatosan bővülő mese- és játékgyűjtemény célja, hogy az alapvető közlekedési ismeretek minél több kisgyerekhez és gyermekes szülőhöz juthassanak el, ezért Lambo, az egyik kis traff az Egyszervolt Réten is leparkolt.

Magyarországon az autók száma megsokszorozódott, a közlekedési balesetekben elhunytak száma egyharmadával meghaladja az EU átlagát. Sok múlik tehát a biztonságos közlekedésre nevelésen, mégis a legutóbbi ezt célzó, elektronikus médiában elérhető animációs filmsorozat, a "STOP Közlekedj okosan" immár harmincegy éve, 1978-ban készült. A Traff Park arra vállalkozik, hogy ennek nyomdokaiba lépjen a kor követelményeinek megfelelően, internetes mesejáték formájában.

A honlapot a még olvasni nem tudó gyerekek is kezelni tudják, nekik Menszátor Magdolna narrációja és az animáció segít.