Megjelent a Safari 4

Genda Csongor Zoltán, 2009. június 9. 12:02

Az Apple számos egyéb újdonság mellett bemutatta böngészője legújabb verzióját, ami remek funkciókkal gazdagodott, és ami a legfontosabb, a szoftver sebessége is jelentősen megnőtt.

A több hónapos tesztidőszak végre lezárult, és a felhasználók kipróbálhatják a megújult Safarit, ami a fejlesztő cég állítása szerint nyolcszor nagyobb teljesítményt nyújt a JavaScriptek feldolgozása terén az Internet Explorer 8-hoz képest. Természetesen az Apple alkalmazása az Acid3 teszttel is könnyedén megbirkózik, a beépített motor már tavaly szeptemberben kiállta a próbát. A böngésző februárban kiadott első bétája már tartalmazta a legtöbb újítást, időközben a hibák kiküszöbölésére fókuszált a gyártó.

A Windowsra írt változat felfrissült felhasználói felülettel érkezik, annak dizájnja sokkal jobban illeszkedik a Microsoft operációs rendszereihez. Az Apple a 4-es sorszámú browser megalkotásakor arra törekedett, hogy a lehető legnagyobb felületen jelenjenek meg a weboldalak, s ezt a kompakt hatást sikerült is elérniük némi átalakítással, és ezáltal leginkább a Chrome-hoz válik hasonlatossá a szoftver. A címsor immár intelligenssé vált, és nem csupán a webcímeket, hanem a keresési kifejezéseket is feldolgozza.

A Top Sites menüpont alatt a leggyakrabban látogatott honlapok listájáról kaphatnak átfogó képet a szörfölők. A webfejlesztőket is megörvendezteti az Apple az átdolgozott CSS-3-támogatással, valamint az első HTML-5-elemek beépítésével. A böngésző alapját a Nitro motor képezi, ami nem csupán az IE8-nál, hanem a korábbi 3-as Safarinál is négyszer-ötször sebesebben dolgozza fel a beérkező Java-adatokat. Fontos újítás még, hogy egy kiegészítő összeomlásakor a böngésző érintetlen marad, így csak az adott oldalt kell újratölteni, és a Zoom-funkción is komoly változtatásokat eszközöltek a fejlesztők. Az internetezők kényelmét és biztonságát szolgálja még a PopUp-blokkoló, a Feed-Reader, a tabulált böngészési mód, a könyvjelző-menedzser, a beépített adathalászvédelem, valamint a többi konkurens termékből ismert privát böngészés.

Olvasóink a Letöltés.com-ról is letölthetik a Safari 4-et.